Just nu, när dessa ord publiceras, föds en ny konsolgeneration. Wii U börjar säljas, och i FZ:s test får du veta om Nintendo byggt ett nytt litet underverk.

Det är inte bara vi längre. Det är du också. Wii and U. Alla. Ungefär så låter #Nintendos egen pitch för det underliga produktnamnet som blivit ännu lite underligare. Minns du hur internet stod i lågor efter tillkännagivandet att den mytomspunna visionen Revolution hade blivit Wii? Åsiktsmaskinerna tävlade om att på fiffigaste sätt relatera Wii till kiss.

Det har gått sex-sju år. Tiden läker alla sår – även de med kiss i. Vi har kommit över det där nu. Nintendo vann över såna som inte ens fanns i ekvationen att vinna. Wii är idag mainstream och folkkär. Ändå har vi spelare onekligen känt oss lite förrådda. För rörelsekontrollsrevolutionen i all ära, och ändlös kärlek till #Super Mario Galaxy – men med facit i hand svek Wii oss på många fronter. Avsaknaden av HD-grafik, begränsande teknik och en paranoid, föraktande onlinefilosofi gjorde att det bara var Nintendo-spelen som kom till sin fulla rätt bakom de högblanka, vita väggarna.

Tystnaden under månaderna som lett upp till Wii U har fått Wii att framstå som sin egen gravsten. Om det nu är vi alla den här gången, måste Wii U förstås komma tillrätta med de gapande bristerna – och riva väggarna, hindren för att omfamna tredjepartsstödet.

Dödsstöten för kubism på teven

Den svartglansiga, lätt avrundade men rektangulära konsolen i premiumpaketet är lika diskret som förförisk. Inom loppet av minuter har jag råkat nagga den med sin första repa, och säkert lämnat fingeravtryck nog för CSI att identifiera mina barnbarn. Att mötas av en medpackad, Nintendo-märkt HDMI-kabel är en historisk syn. Och när jag följaktligen konfigurerar systemmenyerna erbjuds jag att visa dem i 1080p. Välkomna in i matchen, Nintendo! Ni har varit saknade.

En tvärtom tråkig kvarleva från Wii-tiden är den infraröda sensorn, som fortfarande dras med ett löjligt trassligt nystan till sladd. Ingen underlättande innovation har skett på den fronten under de sex år som gått, med andra ord.

Den mest centrala nyheten är förstås spelplattan, en kombinerad handkontroll och pekskärm som på ett sätt ger oss den stationära konsolmotsvarigheten till DS (förkortning av Dual Screen, som du säkert vet). Tekniken tillåter alltså att konsolen som sådan inte bara visar en bild på tv:n, utan också strömmar en parallellt till spelplattan. Det här skapar förutsättningar för alla möjliga lekfulla grepp som förmodligen mest begränsas av utvecklarnas fantasi och förmåga.

Samtidigt sker det här bara lokalt, vilket innebär att man som mest kan röra sig något rum ifrån sin Wii U. Såg man fram emot att stänga in sig på sovrummet eller krypa under täcket med spelplattan kommer man att bli besviken – mottagningen kommer tvärt att brytas. Här uppenbarar sig frågetecken kring varför man inte passade på att utrusta spelplattan i sig med wifi, för att på så sätt kunna utnyttja användarens nätverk – eller rentav onlinemöjligheterna – för att skicka bilden. #Sony har redan experimenterat med den här teorin under rubriceringen "Remote Play", och det hade varit ett smart drag av Nintendo att fullborda det som Sony aldrig orkade driva igenom på bred front.

Föregående Nästa
Har inte spelat multiplayer med kompisar än men jag ser fram emot det. Är otroligt nöjd med mitt inköp. Miiverse är helt fantastiskt och jag har lagt lika mycket tid där som att spela sen i fredags. Tveksamt om jag kommer starta mina PS3/360 igen ;) 03/12 Det är enkelt. Wii U är nästa generations spelkonsol från Nintendo - men den har den nuvarande generationes prestanda (enligt somliga - läser man en kommentar här om GPU:n så ska ju Wii U vara betydligt starkare än både PS3 och 360). Men nu när Wii U... 02/12 Kan hålla med dig om ditt resonemang utifrån spelarens perspektiv. Frågar man Nintendo lär det nog dock heta något politiskt korrekt i stil med att "Vi har valt att endast inkludera anslutningsmöjligheter utan någon som helst fördröjning för att våra... 02/12 Tror nog jag hoppar. wii var jätte kul i början, men senare när jag hade tröttnat på å vispa omkring i luften så föll det ganska platt. Känns lite som denna e kul i början, men sedan så kan jag i slutändan få samma saker fast "bättre" på annat håll. Äge... 02/12 läser den här recensionen på min Wii U, överraskande snabb browser och hittilsbär jag mycket nöjd :) 02/12 Vi var 6 pers, 25-31 år gamla som drack och lirade Nintendo-land och New super mario igår. Vi levde, tjoade och gapa. 6 timmar kändes som 1 timma. Det var en riktig fest! Allra roligast av de spel vi kunde spela 5 personer på var Luigis mansion. De andr... 02/12 Exakt. Det är därför jag fortfarande storgillar Zelda III. Kräver bra mycket mer tänkande än ett spel som Skyrim. Wii U fungerar f.ö. nice, men de måste se till att patchar laddas ner snabbare, sjukt segt för tillfället. Helst av allt så bör man slippa... 01/12 Spelen fungerar bra och Miiverse är ett rätt coolt koncept men prestandan på gränsnittet är horribel. Nerladdningen av mitt spel är klart nu men det tar obegripliga 1 TIMME att installera det. Den känns långsammare än en Wii. Lätt långsammaste konsollen... 01/12 Fan vilket larvigt argument. "Ålder" ? :S Och jag skulle nog säga att GoW, halo och sånna saker är mer för 10-16 åringar än vad t.ex Zelda är, i de spelen du nämnde så slipper man helt och hållet tänka efter. Det är bara att krama avtryckaren och spring... 01/12 Nedladdningstiderna kanske blir bättre så fort en hel kontinent inte ska ladda ner samtidigt? :) Och förhoppningsvis åtgärdas gränssnittet också. Annars tar jag det som att du är nöjd med ditt köp? 30/11
Skicka en rättelse