Det är störst. Det är dyrast. Men är det bäst? FZ har under fyra dygn rånat banker, snott bilar och spöat folk i jakten på svar. Nu ger vi det – så här bra är GTA V.

Jag har besökt Los Angeles ett tiotal gånger. Jungfruresan minns jag starkast, delvis givetvis för att de första intrycken motsvarar de första och starkaste färgklickarna på minnets duk, men också för att jag då med bristande koll på landskapet och barskrapad budget hade bokat in mig på ett hotell i Inglewoods ökända slum. Redan första natten fick jag som LA-noob erfara en gängdispyt urarta i slagsmål på liv och död alldeles utanför fönstret. Men följande dag mötte människorna i Inglewood mig med värme och nyfikenhet där jag naivt navigerade till fots och i lokaltrafiken för att nå Convention Center och E3, med en utnött papperskarta och en trofast kollega.

Rockstars tolkning av Los Angeles är den första denna konsolgeneration. Och kanske den sista.

För varje år höjdes kraven för LA-vistelserna därefter alltmer. Lite som i Grand Theft Auto innebar avancemangen i karriären att hotellen och miljön successivt tilläts vara lite finare. När den femte ordinarie delen i spelserien nu gör ett nedslag i Los Santos - en detaljerad pastisch på just Los Angeles - känns det därför surrealistiskt för mig. För all del, att landstiga i Liberty City, GTA-motsvarigheten till New York, gjorde också ett stortartat intryck 2008 - särskilt när man nådde klimax i form av det virtuella landmärke som motsvarade Times Square, och fann sig mitt i den neonflimrande stadspulsen.

Hur jag älskar och hatar Los Angeles

Men jag har en speciell hatkärlek till Los Angeles, lika delar nostalgi och beundran som avsky. De tvära kasten mellan utfattig slum och glamourösa miljonvillor. Det urbana kaoset och de breda motorvägarna - som kantas av de vackra stränderna. Således en utmärkt skådeplats för historier om karaktärer med komplicerade livsöden. Och samhällsskikt på kollisionskurs med varandra i en viljestark smältdegel av amerikanska drömmar.

Nutidens Björnligan

#Grand Theft Auto V är en historia om i huvudsak tre olika karaktärer. Två av dem delar ett förflutet som luttrade rånare, som splittrats i samband med ett urartat rån. Den ene, familjefarsan Michael, har undkommit med bytet och lyckats skaka av sig konsekvenserna genom ett vittnesskyddsprogram. Han har under åren som gått blivit bekväm i ett ansträngt samliv, där både frugan och barnen ständigt ifrågasätter hans auktoritet och omdöme. Den andre av dem, fullblodspsykopaten Trevor, har fått nöja sig med en tillvaro som ungkarl i en husvagn full av kroppsvätskor, men går över lik för pengar och när på ett sällsamt aggressivt sätt en dröm om ett drogimperium. Den tredje, Franklin, är en småtjuv med tveksam umgängeskrets, som börjat dras in i knarkaffärer och uppgörelser när man som spelare får stifta bekantskap med honom.

På hela taget är det en handling som stökigt och ofokuserat inleds i tre separata vinklar, men som allt tätare flätas samman under spelets gång. Michaels, Trevors och Franklins respektive vägar kommer inte bara att korsas - omständigheterna vill rentav att de ska formas till en trehövdad jätte av kriminalitet.

Föregående Nästa
En bildskärm är inte verkliga livet. Ögats uppfattningsförmåga beror på om det är ljus eller mörker och vilka färger det är som dyker upp. Gröna färger uppfattas bland de snabbaste. Därför kan man inte påstå att ögat uppdaterar i något bestämt tal. Bero... 20/10 och ändå så tycker jag att skillnaden på 60 fps å 30 är som natt å dag 20/10 Kan väl hålla med om att det är störigt om det tappar ner till 24 i vissa delar, men en stadig fps på 30 är precis vad våra ögon ser i verkliga livet, precis vad våra ögon klarar av att processa t.om! - Bara en tanke! :) 20/10 Har nu spelat klart storyn inklusive 4 dagars väntan att en bugg skulle lösa sig som hindrade en att komma vidare i storyn. Fick också avsmak för spelet i tre dagar på grund av toryrscenen. En veckas intensivt spelande landade summan på. Sista speltimma... 05/10 Här har vi en "Angry review" som lyckas med det som FZ-recensenten misslyckades med: http://www.youtube.com/watch?v=TcMlgSWYENo Se och lär. 28/09 Som sagt innan så är alla åsikter personliga och enbart deras egna. Bästa exemplet är aftonbladets Last of Us recension. Jag är inget större fan av recensioner i allmänhet då jag inte har hittat någon än som delar mina åsikter om spel överlags. Och vill... 23/09 Spelet är helt underbart...dock fattar jag inte varför det ska vara så jävla svårt att gå ner för stegar fortfarande :( 21/09 Perfekt huvudet på spiken! Tyvärr alltför många andra som fastnat tankemässigt i skyttegravskriget från båda sidor. 19/09 4.5 av mig men en klar 5a när pc versionen dyker upp pga av alla fps drop på konsoll versionen, för att inte tala om dålig fps överlag. Känner mig åksjuk rätt fort. 19/09 Fin recension. Ett givet köp framöver, men är orolig över vad du skrev om bilduppdateringen. Den delen drog ned GTA IV lite för mig. 19/09
Skicka en rättelse