Den fullspäckade spelhösten fortsätter med en utmärkt fristående expansion till Company of Heroes. Nya fraktioner, kampanjer och kartor håller hög kvalité rakt igenom men grundreceptet är sig likt.

Company of Heroes tog pc-världen med storm i slutet av förra året. Här var ett realtidsstrategispel som genom att lägga till en skickligt genomförd taktisk dimension med resurspunkter och kontroll av zoner öppnade för en riktigt djup spelupplevelse. Mycket riktigt blev det utnämnt till årets pc-spel på sina håll och vi här på FZ drämde till med 4,5 i betyg. Med andra ord har utvecklaren Relic en del att leva upp till när de nu släpper den första retailexpansionen, Opposing Fronts. Expansion och expansion förresten, tillägget fungerar lika bra även om du inte äger Company of Heroes. Snyggt.

Britter mot blitzande tyskar

I originalet spelade du som jänkare eller vanliga dussinnazister. Här får du leka med brittiska armén och tysk elitpansar. Det visar sig ganska snabbt att de nya fraktionerna har en helt annan spelstil. Britterna är riktiga hejare på att bygga fortifikationer och har mobila högkvarter som skumpar fram i gott mod för att slå läger var man vill. Tyskarna å sin sida sätter sin tillit till snabba pansarenheter som uppmuntrar till aggressivt blitzande. Som tysk gäller det hitta fiendens svaga punkter och snabbt som attan skicka dit några Pantherstridsvagnar för att få en snabb seger. En annan nyhet är den mycket effektiva "rullande" artillerimattan som successivt arbetar sig framåt och förintar allt i sin väg. Väldigt tjusigt.

Naturligtvis får både britterna och tyskarna varsin singleplayerkampanj. Britternas involverar operationen mot den franska staden Caen medan tyskarnas kampanj utspelar sig under Operation Market Garden. Även om kampanjerna har liknande upplägg som den i originalet så har Relic filat en del på presentationen. Mellanscenerna är dramaturgiskt välgjorda och briefingen mellan varje uppdrag är faktiskt spännande bara den.

Mullrande perfektion

Visuellt är det mesta sig likt. Opposing Fronts är snyggt men inget som kommer att få dig att tappa hakan. Det är fortfarande imponerande att man kan zooma in och se striderna i närbild men knappast något man använder sig av i längden. Ljudet är helt magnifikt, jag kan inte komma på något annat spel som har samma tåga i artilleriexplosionerna. Det är nästan så att jag tycker synd om mina små soldatmuppar som förtvivlat försöker gömma sig bakom buskar och tunnor undan de dånande artillerisalvorna. Jag noterar även att de brittiska soldaterna är riktigt fula i mun. Vilken order jag än ger mina mannar svarar de med fyndiga ohövligheter. Otacksamt men småroligt.

Även om singleplayerkampanjerna är riktigt bra så är det naturligtvis ännu roligare att skicka iväg svärande skottar och bombmattor mot sina vänner. Här gör Opposing Fronts ingen besviken. Flera olika spellägen och drösvis med kartor håller den mest kräsne multiplayerfantasten upptagen ett bra tag framöver.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=54001&w=140&h=96&s=&a=UzOGRhNTBmNm" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=54003&w=140&h=96&s=&a=YwNDY4NmM5Yz" style="border: 1px solid black"></img>

Men jag vill gnälla lite också. AI:n är överlag bra men ibland uppvisar soldaterna en brist på livsvilja som nästan är rörande. En del tyska kulsprutegrupper verkar till exempel tro att brittiska tanks är gjorda av papp. Inte särskilt lyckat.

Opposing Fronts erbjuder inga större nyheter rent spelmässigt men definitivt tillräckligt med variation för att motivera ett köp. De nya fraktionerna erbjuder nya utmaningar och är riktigt roliga att spela. Eftersom det dessutom är självstående har du ingen ursäkt att inte skaffa det om du missade originalet.

Testutrustning:

Windows XP
Intel Core 2 Duo 2,13 GHz
2 GB RAM
Geforce 7950 GT

Jättebra skrivet, håller med om nästan allt =) och artilleriet är ju bara för mäktigt. brukar skruva upp volymen och okynnesbomba det till synes helt oskyldiga landskapet. grymt spel 28/10 Hade varigt kul med lite strider med Japan för lite miljö ändring. Ostfront hade varigt lite för lite nytt med bara 1 ny armé. Plus att det hade varigt tråkigt med bara snö. Japan får min röst! 28/10 Jo, helt klart det bästa RTS'et genom tiderna:heart: 27/10 Ja, ändå så står det på baksidan, samt att t ex CDON är väldigt tydliga med det: Webhallen däremot är riktigt kassa när det gäller den informationen. Jag antar att det finns många som hellre frågar i nyhetskommentarerna än att själva leta reda på saker... 26/10 Förstör inte min romantiserade bild av Nazityskland. ;) 26/10 Dem borde nästan ha skrivigt det i en röd ruta på baksidan för det är riktigt många som undrar det. 26/10 Jag ger all heder åt Company of Heroes! Mycket bra spel. Dock borde den där Nils titta lite närmre på vad Wehrmacht är innan han kallar dem för Nazister. Det var vanliga tyska soldater som slogs för sitt hemland, thats it. Självklart lär de funnits en... 25/10 Du kan spela mot jänkarna/tyskarna i LAN/Online, men du kan inte spela som dom. För att spela som dom, så måste du ha "vanliga" CoH. 25/10 Jag gillade CoH ett tag. Gillade starkt att man kunde vinna genom att köra väldigt defensivt, bygga upp stora vägspärrar med minor och annat och sedan ta stora artilleripjäser bakom allt detta. Blev dock väldigt enformigt efter ett tag. Att attackera... 25/10 Hur funkar det här som expansion egentligen? Behöver man ha "ettan" för att få tillgång till jänkarna, alla features, osv? Eller får man "allt" om man köper denna? 25/10
Skicka en rättelse