Mästerverket förblir gudomligt på konsol.

När det vankas systemtunga rollspel har pc historiskt sett varit det självklara valet för mig. Och visst är det smidigare att nysta bland statistik, siffror och system med ett pekdon och tangentbord än med handkontroll. Larian Studios övertygar mig emellertid att det är fullt möjligt att få en likvärdig upplevelse direkt från tv-soffan. Och Divinity: Original Sin 2 förblir mäktigt, även på konsol.

Nästan lika mästerligt på konsol som på pc.

Eftersom Divinity: Original Sin 2 har varit ute i ett år (läs vår pc-recension) tänker jag främst fokusera på hur spelet fungerar på Playstation 4. Föregångaren Divinity: Original Sin kom också till konsol, så belgarna har redan erfarenhet av att överföra komplexa system och menyer till en gamepad. Och visst fungerar det bra även om tempot är lite långsammare än på pc.

Att skyffla runt i menyer, förråd och hotbars kräver till exempel flera knapptryck och spakroteringar och det tar ett tag innan pekfingervalsen riktigt sitter. De kontextkänsliga menyerna ger snabb åtkomst till de viktigaste valen och en sökcirkel låter dig skanna av miljön och välja bland loot från en behändig lista, men det händer ändå att jag råkar stjäla någon stackares tillhörigheter av misstag när jag egentligen bara ville snacka lite.

En annan bidragande faktor till min ofrivilliga kleptomani är att kameran har en tendens att zooma ut lite väl långt, särskilt under konversationer och jag kommer på mig själv med att sitta framåtlutad långt över soffbordet för att se bättre. Dialoger och loggbok använder tacksamt nog en mycket läsvänlig typsnittsstorlek, men beskrivande text och vissa grafiska objekt kan vara svåra att urskilja från mitt mjuka högsäte.

Rent visuellt håller konsolversionen jämna steg med pc och laddningstiderna stör inte alls. Visst, när skärmen bombarderas av specialeffekter kan bilduppdateringen på en PS4 av standardmodell ta en smärre törn och jag har upplevt enstaka fall av screentearing här och var, men det inträffar inte tillräckligt ofta för att verkligen irritera.

Det funkar även med gamepad, även om mus och tangentbord är snabbare.

För trots att jag lockas tillbaka till tangentbordet har soffspelandet helt klart sin egen charm, särskilt tillsammans med en kompis på samma skärm. Precis som på pc delas världen i två och det låter oss göra precis vad vi vill: Vi kan gå skilda vägar, återförenas igen och bråka om vem som egentligen förtjänar den nyfunna belöningen mest. Allt är tillåtet och alla system ligger i spelarnas händer.

Det sanna spelledarläget lyser dessvärre med sin frånvaro, kanske för att det trots allt ansågs vara för komplext för handkontrollen. Ändå, du som ännu inte doppat tårna i Larian Studios bokstavliga sandlåda till rollspel har ändå en lååång kampanj fylld till brädden av täta intriger, maktspel och personliga öden att se fram emot.

Att Divinity Original Sin 2: Definitive Edition bjuder på ett av de allra bästa äventyren i sitt slag behöver jag knappast upprepa – det visste vi ju redan.

Divinity: Original Sin 2 Definitive Edition
5
Mästerligt
+
Ett mästerligt spel även på konsol
+
God paritet mellan pc och konsol
+
Intuitiva kontrollösningar
+
Soft soffspel i multiplayer
-
Förrådspillande tar längre tid
-
Stundtals instabil prestanda
Det här betyder betygen på FZ
Skicka en rättelse
Köpte spelet i fredags, blev så sugen! Kan säga att kontrollerna funkar bra, kan inte jämföra mot pc då jag aldrig kört det på pc men kontrollerna funkar bra! Så om någon inte "vågar" köpa till PS4 pga att kontrollerna kanske inte är bra så köp! 05/09 att "hålla på med drivrutiner och en massa Windows-uppdateringar, antivirus, och sånt" är en rätt larvig överdrift. Windows uppdaterar sig själv när man startar om eller stänger av datorn. Vilka drivrutiner snackar du om? dom enda jag uppdaterar är nvid... 31/08 Bör man ha lirat första spelet innan man tar sig an detta eller är äventyren fristående varandra så att säga? 31/08 Jag förstår inte vad du menar... Är det negativt att få alla positiva egenskaper konsollerna har, och sen uppe på det även få bättre grafik? Utveckla gärna! 30/08 Inte spelat dom, men kollade in dom iom att just dom i CR va med (och promotade spelet ÖVERALLT :P) :D 30/08 Går alldeles utmärkt att ligga i soffan och spela spel på dator - och det där med "35000 inställningar" är en rätt larvig överdrift. Kan exempelvis använda samma handkontroll från mitt PS4 som jag använder på min PC. Ett bättre argument är att konsoller... 30/08 Det var lite min poäng onödigt trassel känns det för att ha en dator speciellt om man inte ska använda mus och tangent bord för att underlätta menyer och styrning. men vad vet jag, kan inte så mycket om datorer. Därför jag tycker det är mer bekvämt med... 30/08 Fast om man ligger i soffan så spelar man ju inte med mus och tbord. Själv rörde jag aldrig DivOrgSin1 med mus och tbord, utan körde igenom hela med handkontroll tillsammans med brorsan i omgångar när han varit här. 30/08 Fast då blir det svårt att köra med mus och tangentbord och då blir det ju ungefär som att spela på en ps4 pro med fast med bättre grafik 30/08 Vilket man kan göra lika väl med PC :'D 30/08