Nådens år 2020 är intressant för den som uppskattar Yakuza-serien. Det första Yakuza tog sina stapplande steg på Playstation 2 anno 2005 och var en andlig uppföljare till gamla Dreamcast-legendaren Shenmue. Efter två inlägg på samma konsol togs steget till Playstation 3 där del tre, fyra och fem släpptes. Efter 2015 års Yakuza 5 (i väst) skulle det dröja tre år till dess att seriens hårdnackade men kloka huvudperson Kazuma Kiryu till slut pensionerades i Yakuza 6: A Song of Life.

Att serien blir komplett i år är speciellt då även avsomnade inspirationen Shenmue nyligen fick sin efterlängtade tredje del i slutet av 2019. Yakuza Collection innehåller de tre delarna som släpptes till Playstation 3, och dessa fyller i luckan mellan Zero, Kiwami 1 och 2, och seriens sjätte, avslutande del. De två första delarna i denna samling (alltså Yakuza 3 och 4) kom redan i höstas, och nu är femman släppt och samlingen därmed komplett.

Yakuza 3 såg helt klart bra ut anno 2010…

… men jämfört med Kiwami-nyversionen av del ett och två är skillnaden rejäl.

Där Kiwami-spelen var seriens första två delar ombyggda från grunden med samma moderna spelmotor som används i Zero och Yakuza 6 använder spelen i denna samling istället samma spelmotor som i originalversionerna, fast uppdaterad med stöd för högre upplösning och snabb, stabil bilduppdatering på 60 Hz. Att Yakuza 3 är äldst i samlingen blir omedelbart uppenbart. 3D-modeller och texturer är förhållandevis rudimentära, och delar av speldesignen visar också spelets ålder.

"3D-modeller och texturer är förhållandevis rudimentära"

Du sparar exempelvis fortfarande dina framsteg manuellt via telefonkiosker, någon autosparande funktion finns inte. Brister med otydlig navigering i framför allt Yakuza 3 hade enkelt kunnat åtgärdas när spelet ändå uppdateras för en ny publik. Jag kan förstå att Sega inte velat satsa stora resurser på en ordentlig omarbetning, men autosparande borde kunnat inkluderas. Yakuza 4 som släpptes några år senare ser klart bättre ut, med mer avancerade effekter och miljöer som inte sticker ut på samma sätt på en högupplöst tv.

Det tekniska ser klart bättre ut redan till Yakuza 4.

Systemet för karaktärsuppgradering blir progressivt mer avancerat under samlingens gång.

I rollen som Kiryu får du chansen att testa på mängder med minispel och yrkeskategorier.

Både fyran och femman erbjuder också ett rejält hopp upp sett till mängden innehåll, vilket tillsammans med 60 Hz gör att spelen inte behöver skämmas för sig rent tekniskt. Allt från mängden sidouppdrag till de olika städerna du kan besöka och de många minispelen visar prov på hur långt en utvecklare kan komma under en konsolgeneration.

För mig som har varma minnen från originalen på Playstation 3 är den rudimentära presentationen och föråldrade speldesignen inget större problem, men för den som introducerades till serien i och med de båda Kiwami-spelen eller Zero kommer steget till del tre i Yakuza Collection bli något av en kalldusch. Lyckligtvis är berättandet i samlingen inte föråldrat och precis lika hjärtevärmande och engagerande som när det begav sig.

Det är också där Yakuza 3 verkligen skiner, med en berättelse som berör Kiryus illa namngivna barnhem Morning Glory och de problem föräldralösa barn där tampas med, som utanförskap och mobbning. Den som betraktat Yakuza-serien utifrån kan lätt avfärda det som en våldssimulator i Japans undre värld, men faktum är att familjefrågor står i centrum hela serien igenom och i spelväg är det ovanligt att få följa karaktärsrelationer under så lång tid.

Namnet till trots handlar Yakuza om familjen och relationer.

Harukas tid som Idol refereras det till i seriens avslutning i Yakuza 6.

Den med förkärlek för det japanska köket får mycket att dregla över i Yakuza-serien.

Utöver Kiryu själv får vi följa hans adoptivdotter Harukas uppväxt från barnsben till idol i Yakuza 5 och vidare till ung kvinna i seriens sjätte avslutande del. Det större omfånget och den spretigare spelstrukturen i del fyra och fem gör att berättandet inte riktigt når de höjder som nås i del tre och sex, men som delar i den större sagan är de likväl fantastiskt bra.

"En både nödvändig och trivsam upplevelse"

Det är denna underbara narrativa resa som gör Yakuza Collection till en både nödvändig och trivsam upplevelse, oavsett om du varit med från början eller tillkommit serien på senare år. Den som uppskattade berättandet i Zero och Kiwami-spelen bör helt enkelt inte låta den något åldrade presentationen och speldesignen avskräcka från att fortsätta ta del av Kiryus resa, och det suveräna karaktärsgalleriet som omgärdar honom.

När du har spisat Yakuza hela vägen från Zero till A Song of Life är du redo för nästa kapitel i sagan i Yakuza: Like a Dragon, där serien tar ytterligare ett steg in i JRPG-genren. Ute i Japan nu, kommer till oss andra under 2020.

Yakuza Remastered Collection
4
Mycket bra
+
1080p och 60 Hz i underbar harmoni
+
Kiryus och Harukas saga nu komplett på moderna plattformar
+
Tre väldigt bra spel i ett paket
+
Berättande och humor olikt allt annat
-
Tio år gammal speldesign lever än
-
Yakuza 3 en teknisk kalldusch för nytillkomna
Det här betyder betygen på FZ