Förutom att stampa ihjäl djur och rädda prinsessor så gillar Mario att ha kul med diverse fritidsintressen. Det är sen gammalt. Fotboll är dock inte hans största hobby – det var faktiskt hisnande 15 år sedan vi senast snörde på oss dojorna och joggade ut på Svamprikets gröna planer. Men nu är det äntligen dags igen.

Mario Strikers: Battle League är lyckligtvis precis lika galet som tidigare delar. Det är en version av fotboll som står långt ifrån diskussioner om VAR. Offside-regeln saknas till och med. Och ja, det gör ju faktiskt själva domaren också. Kanske sitter han kvar i omklädningsrummet och käkar svamp.

Zlatan feedbackar en lagkamrat.

En del av upplevelsen är för all del helt vanlig fotboll. Passa bollen mellan lagkamraterna, lobba, sikta, skjut. Men en minst lika stor del har mer gemensamt med spel som Mario Kart. Bomber, stjärnor och de klassiska sköldpaddsskalen fladdrar runt på banorna, och spelarna tacklar varandra helt fördärvade utan minsta antydan till varning.

Jag är väldigt svag för den här typen av partysportspel. Föregångaren Mario Strikers: Charged Football (recension) var en personlig Wii-favorit. 3 on 3 NHL Arcade gick varm i PS3:an för några år sedan. Battle League levererar tokrolig underhållning precis i linje med mina forna favoriter. Skalen yr omkring mig, jag slingrar mig förbi Bowsers ursinniga tackling, passar till Wario som dundrar in den i nätet på fin volley. Han firar med att äta en gigantisk vitlök.

Det är förbaskat trevlig underhållning, men det finns också utrymme för spelmässigt djup. För att bli allra bäst lär du få till de där supertajta passningarna, tekniken på skotten och balansera dina olika lagmedlemmar med rätt utrustning. Att bemästra detta krävs för att lyckas i strikers club. Det är ett nytt spelläge där du registrerar eller ansluter till ett lag för upp till tjugo spelare, och sedan tävlar online i olika säsonger för att klättra i rankingen och låsa upp olika belöningar. Är du sugen på att testa detta är du varmt välkommen att gå med i anrika Fragzone FF (kod: 83PT4V5).

Men det finns några tillfällen då jag behöver blåsa i visselpipan och dela ut några gult kort. Spelet hackar och laggar ofta under matcherna. Det är också lite tunt med material, exempelvis saknas singleplayer-kampanj, och utöver strikers club så finns det inte så många nyheter. Med tanke på alla år som gått sedan förra spelet hade jag förväntat mig fler spännande idéer. Fler karaktärer, knasiga minispel, spellägen.

Lyckligtvis kommer man långt på ren och skär spelglädje. Trots att en del saker utanför planen inte når upp till sin fulla potential så kommer de som gillar den här typen av spel ha väldigt svårt att slita sig. Med några välskruvade uppdateringar kan Mario Strikers: Battle League rentav bli riktigt jäkla bra.

Mario Strikers: Battle League
3
Bra
+
Onlineläget strikers club har potential
+
Exceptionellt som partylir
+
Ren spelglädje på planen
-
Laggar och hackar ofta
-
Få nyheter
-
Tunt med spellägen
Det här betyder betygen på FZ