För den som har hängt med sedan Sony tog sitt första stapplande steg på konsolmarknaden lär spelserien Wipeout frammana nostalgiskt varma tankar. Det första spelet i serien släpptes till Playstation samma år som konsolen lanserades, och trots att det sedan portades till både PC och Saturn är det Playstation-plattformen som Wipeout blev synonym med.

Den Liverpool-baserade utvecklaren Psygnosis lyckades inte bara skapa en snabb och tekniskt imponerande futuristisk racingtitel utan kombinerade detta med fullkomligt lysande technolåtar. Det fenomenala soundtracket lyckades dels göra tv-spelande coolt under en tid när detta sågs som antingen barnsligt eller nördigt, och det lyckades även få techno-scenen i England att växa rejält.

Trots ett flertal lyckade uppföljare har Wipeout inte varit en av Sonys största varumärken under senare år, och utöver Wipeout 2048 till PS Vita har seriens senare delar varit uppdaterade versioner av originalet (Wipeout HD till PS3), eller expansioner till denna (Wipeout HD Fury). Detta har dock sett till att det funnits Wipeout-godis att njuta av på samtliga Sony-konsoler, och med Wipeout Omega Collection utökas det till att inkludera Playstation 4.

Med 4K-upplösning, HDR, supersampling och 60 fps är spelen en fröjd att betrakta.

Denna samling innehåller uppdaterade versioner av Wipeout 2048, Wipeout HD och Fury-expansionen. Samlingen har utvecklats av tre studior som tagit över stafettpinnen efter att Studio Liverpool, som utgjordes av tidigare Psygnosis-anställda, stängdes 2012. Redan här är det läge att börja vifta med varningsflaggor för lata portningar av tidigare HD-remasters, men faktum är att utvecklarna gjort ett exemplariskt jobb med Omega Collection.

På den vanliga Playstation 4-modellen rullar samlingen i 60 fps vid upplösningen 1080p, och kör du på en PS4 Pro får du njuta av saliga 4K i 60 fps. Du som inte äger en 4K-tv behöver inte hänga läpp då spelet skalar en upplösningen via så kallad supersampling-teknik, vilket ger dess 1080p-grafik bättre detaljrikedom. Om du har en tv med stöd för större färgomfång i form av HDR stöds även detta i samtliga delar i samlingen.

Av de tre komponenterna är det Wipeout 2048 som uppgraderats mest.

Wipeout HD var otroligt läckert redan på PS3 med dynamisk upplösning, men denna kunde lida av något ojämn bilduppdatering och kombinationen av 4K och 60 fps gör verkligen enorm skillnad för upplevelsen. Än större är skillnaden för Wipeout 2048 som fick nöja sig med konsolens skärmupplösning på låga 960 x 544. Omega Collection-versionen kör på samma spelmotor och upplösning som HD och Fury, och ser och flyter precis lika saligt bra.

En underlig teknisk detalj är dock att upplösningen ändras från äkta 4K till uppskalad grafik, så kallad checkerboarding-teknik, om du väljer att aktivera rörelseoskärpa i grafikinställningarna. Spelaren informeras inte om detta byte, och med tanke på att det är en futuristisk racer som flyter på i rasande takt har du inte särskilt mycket nytta av rörelseoskärpan. Spelar du dessutom på en LCD-tv som introducerar egen rörelseoskärpa via bildsläp blir denna nedgradering extra meningslös, så stäng med fördel av detta det första du gör. Här finns även ett onlineläge som låter dig använda de olika banorna och tävlingstyperna som finns i paketets tre delar, och under de tjugotalet matcher jag ägnat mig åt hittills har uppkopplingen varit mycket stabil med latens så pass låg att de pinsamt dåliga placeringarna inte kan skyllas på nätkoden.

Om Wipeout hade körts i 2001: Ett rymdäventyr.

Men nog om det tekniska, en Wipeout-recension är inte komplett utan några ord om musiken, och ljudspåren är även denna gång fenomenalt bra. Precis som med originalet skapar urvalet av låtar tillsammans med estetiken en helhet som är precis lika cool idag som för tjugotvå år sedan. Ett soundtrack som kan få mig, som annars inte gillar techno, att konstant gunga med huvudet under race gör definitivt något exceptionellt rätt. Låtar som Prodigys “Invaders must die”, Swanky Tunes “Give it” och Wardens “Get down” är bara några exempel på riktiga nackdödare.

Åh, era nedrans retstickor!

Alla tre delarna i Wipeout Omega Collection är suverän futuristisk racing med tight kontroll, och det finns just nu inget som kan konkurrera i denna genre. Moderna titlar som Redout är bra, men varken den eller de andra nykomlingarna når samma kvalitet som delarna i detta paket. Spelare som njöt av spelen närr de släpptes får här den bästa versionen, och den som aldrig doppat tån i genren får det bästa den har att erbjuda. Det är synd att Wipeout 2097 inte ingår i paketet, men kanske kan Sony be utvecklarna att lägga till detta i form av ett DLC-tillägg. I så fall skulle Wipeout-lyckan vara fulländad.

Fotnot: Wipeout Omega Collection testades på PS4 Pro med en HDR-kapabel 4K-tv.
Wipeout Omega Collection-soundtracket på Spotify.

Wipeout Omega Collection
5
Mästerligt
+
Suveränt paketerad estetik och musik
+
4K, HDR, 60 fps, supersampling…
+
Tre suveräna framtidsracers i ett paket
+
Stabilt och välfyllt onlineläge
-
Obegriplig nedgraderande rörelseoskärpa
-
Wipeout 2097 är saknat
Det här betyder betygen på FZ