Podcastar är inget nytt fenomen, egentligen. Men de senaste åren har det lyft och svenska spelprogram har ploppat upp som svampar ur jorden. Vilka är bäst, och varför?

Tänk dig ett vanligt radioprogram. Tänk dig sedan att du knycklar ihop det till en smidig mp3-fil och lägger upp den på webben och/eller Itunes. Då har du en podcast. Själva namnet kommer ursprungligen från en blandning av det engelska ordet för utsändning (broadcast) och namnet på mp3-spelaren Ipod, trots att det går att lyssna på podcasts på vilka portabla musikspelare som helst eller direkt i din webbläsare.

Podcast-revolutionen har förutom att ge oss alla våra favoritradioprogram när som helst, var som helst, resulterat i att många glada amatörer – och proffs för den delen – kunnat släppa sändningar om ett ämne som intresserar dem och som de är särskilt insatta i. Som till exempel spel. Fenomenet har spritt sig som en löpeld och numera finns det minst en podcast om valfritt ämne, oavsett hur obskyrt det är. Nedan presenterar vi några av våra senaste favoriter och ställer några upplysande frågor till skaparna av respektive sändning.

Radio Speltorsk

Radio Speltorsk släpper varje vecka ett nytt avsnitt där de blandar allmänt snack om spel, nästan alltid med en inbjuden gäst som står för veckans ämne, med lite spelmusik och några nyheter eller snackisar. Dessutom har de som stående inslag en frågesport, där veckans gäst utmanar Sebastian över några av de klurigaste frågor om spel som står att finna på ett visst tema, och det är inte ofta gästen vinner. I skrivande stund har podcasten också precis nått 100 avsnitt, vilket gör den till en av Sveriges äldsta.

Vilka gör Radio Speltorsk?

- Sebastian Magnusson och Andreas Ljungström.

När och hur började ni sända?

- Tror vi besvarade det i extremt mycket längre version i jubileumsavsnittet som nyss släpptes, men i korthet körde vi igång i juni 2007 av den enkla anledningen att vi verkligen gillade mediet och det inte var alls lika överbefolkat som det är nu.

Andreas och Sebastian under inspelningen av jubileumsavsnittet.

Vad är er specialitet och ert favoritämne?

- Vid det här laget är väl en av våra höjdpunkter helt enkelt konsekvens och rutin. Inte så sexigt kanske, men det funkar. Bortsett Gamecores Radio Format så har vi väl kört på längre än några andra svenskar och de senaste två åren har vi faktiskt inte missat en enda vecka, vilket vi är lite småstolta över.

- Annars gillar vi verkligen bredden på våra gäster. Även om det finns vissa som återkommit flera gånger så försöker vi alltid hålla det fräsch med nytt och spännande folk från spelbranschens alla hörn, såväl journalister och bloggare som indieutvecklare och storproducenter. Vi har ju också fått för oss den galna idén att förutom den nedladdningsbara podversionen sända live varje vecka, vilket vi hoppas kommer leda till en lite mer spännande och direkt interaktion med lyssnarna. Andreas har ju också nästan onödigt bra koll på indie och berättar gärna om det, vilket jag tycker kan vara en lite underrepresenterad nisch i stora delar av spelvärlden.

Vad är det bästa eller mest bisarra ni gjort?
- Förutom att bjuda in Mats Nylund en gång menar du?

- Avsnitt 100 som vi precis släppte där vi satt och söp i tre timmar och filmade det hela är ju till exempel gärna något jag skulle vilja glömma. Annars har vi ju en särskilt svag punkt för våra periodiska specialavsnitt där vi grottar ned oss i löjlig detalj i specifika ämnen som exempelvis #Biowares historia.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse