Hörde vi fotstegen av Nintendos advokatarmé?

New Super Mario Bros. släpptes till DS för nästan tolv år sedan, sålde i tokiga 31 miljoner exemplar och har sedan dess följts av New Super Mario Bros. Wii, New Super Mario Bros. 2, New Super Mario Bros. U och ... Newer Super Mario Bros. DS?

Det sistnämnda är sprillans nytt och är, istället för av Nintendo själva, utvecklat av en skara dedikerade fans. Vi får 80 nya världar, nya grafiska element och ett nytt soundtrack – allt i en typisk DS-stil. Detta till trots rör det sig om ett spel* till pc och Mac som kan laddas ner helt gratis. Samma team gjorde Newer Super Mario Bros. Wii för ett antal år sedan.

Och jo, vi tar för givet att Nintendos advokater har ett och annat att tycka till om.

*Rättelse: Ni håller oss på tårna. Detta är inte tekniskt sett ett fristående spel utan en patch för original-ROM:en som skapats via New Super Mario Bros. Editor.

Ganska viktig detalj där i slutet. Modifikationer, både på mjukvara och hårdvara, är lagligt i de flesta länder och därmed tillåtet enligt deras egna villkor. Att däremot ta varumärket Pokemon och släppa ett helt eget spel utan tillstånd är något som... 03/01 De använder nintedos kod utan deras tillstånd, det är en modifierad version av spelet utan tillstånd av ägaren av koden. Det är inte en egen skriven kod som är lik Nintendos, det är Nintendos egendom. De har stängt ner dessa projekt förut och de kommer... 03/01 Stor skillnad mellan att sno andras IP:n, som Pokemon Uranium, och att modifiera ett befintligt spel och ge det nya banor. Det här är inte första projektet som Newer Team har släppt, och inga som helst brott har begåtts. Därför så kan Nintendo inte göra... 03/01 Nej men du målar heller inte en måltavla på dig direkt. Nintendos advokater har visat sig vara extremt snabba på att stänga ner fanprojekt så om man nu vill ha ut det utan att det stängs ner samma sekund så kanske man ska vara lite försiktigare. 03/01 Det blir ju inte direkt lagligt att släppa ett spel helt baserat på Nintendos kod bara för att man målat nya sprites 03/01 Ja, det är ju helt omöjligt att byta sprites i ett spel, HELT omöjligt. Tänk om man ändå kunde göra det, tänk om man kunde lägga in nya modeller och sprites, tänk vilken värld det hade varit, helt galet. Oavsett så gäller detta alla nötter som gör saker... 03/01 För att de kanske inte kan? De använder ju ett program så de kan modda och göra banor till New Super Mario Bros. Att modda ett spel är aningen lättare än att skapa något eget rakt från scratch. 03/01 Att Nintendo är Nintendo och att cease and desist måste nämnas i varenda nyhet om Nintendo? Jo då, den poängen kom fram. Dock så kan Nintendo inte göra så mycket då det bara är en mod till New Super Mario Bros. De har även släppt en mod till Wii-version... 03/01 Felaktig nyhet. Det är inte ett nytt spel till PC och MAC, det är en rom-hack för emulatorer eller flash-kort till DS. Så det är i princip bara nya banor till gamla spelet. Du måste själv ladda ner en piratad ROM nånstans och patcha in det, sen emulera.... 02/01 Jag förstår inte vad det är han missar? Det ÄR ju en mod till Mario-spel? 02/01
Skicka en rättelse