Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att författaren bakom Metro-romanerna, som ju givit upphov till spelserien med samma namn, har satts upp på Rysslands lista över personer som är efterlysta för att direkt eller indirekt ha förtalat staten.
Ryssen Dmitry Glukhovsky skriver i ett inlägg på tjänsten Telegram att han hamnat i onåd på grund av ett Instagraminlägg där han protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina:

"I am ready to repeat everything said there: "Stop the war! Admit that this is a war against an entire nation and stop it!"

Det är det ryska inrikesministeriet som har lagt till scifi-författaren till listan, och Glukhovsky, som inte befinner sig i Ryssland utan är bosatt utomlands, riskerar upp till femton års fängelse om han skulle återvända till Ryssland. Han är den första större kulturpersonligheten som hamnar på listan, efter det att lagen trädde i kraft 24 februari i år (då den storskaliga invasionen inleddes).

Förutom att skriva Metro-romanerna agerade Dmitry Glukhovsky bollplank och kreativ konsult till ukrainska studion 4A Games när de utvecklade spelen i serien. Vår recension av Metro Exodus kan du läsa här. Glukhovskys böcker finns hos alla välsorterade bokhandlare.