Alla ni som tycker det är trist att bli instängd i en klaustrofobisk miljö tillsammans med vettvillingar som inte vill någonting annat än att ta livet av dig på de mest plågsamma sätt, ni kan sluta läsa här. Ni andra, välkomna ner i djupet tillsammans med oss när vi recenserar Bioshock 2.

Med #System Shock 2 och den andliga uppföljaren #Bioshock lyckades #Irrational Games nå enorma kritikerframgångar. Företaget gödslar inte direkt med spel, utvecklingen får ta sin tid och de satsar istället på djup - bokstavligt talat. När det nu är dags för Bioshock 2 har de lämnat över utvecklingen till #2K Marin, frågan är om vi får se ännu en klassisk uppföljare där det enda som är nytt är hur korridorerna svänger eller om de lyckas leva upp till Irrationals framgångar.

Du kommer snart att få ett svar på den frågan, men vi ska börja med att ta en titt på spelvärlden.

En storpappa istället för Jack

Till att börja med är vår vän Jack från Bioshock inte längre kvar, vilket är en fundamental skillnad. Du spelar istället som en så kallad Big Daddy och din uppgift är att leta reda på en särskild Little Sister. I grund och botten betyder det att du spelar i det andra laget - fast ändå inte. Det finns gott om galningar som vill ta kål på dig och det är ibland lätt att glömma bort att du faktiskt inte är Jack.

Att spela som Big Daddy innebär dock en del skillnader. Andra storpappor kommer inte att attackera dig – om du inte attackerar deras lillasyster eller försöker ta kontroll över henne. Då blir det till att slåss, vilket kan vara en mardröm i sig. Har du spelat ettan vet du hur hårda storpapporna är.

Som synes var tandvården en av de första sakerna som fallerade i Rapture.

Undervattensstaden Rapture är i princip som i föregångaren, det dryper av vatten överallt och den sköna 50-talskänslan finns kvar – trots att det nu är 1968. Neonskyltarna blinkar, inredningen är fortfarande förstörd och fler rum är vattenfyllda. Det verkligen känns att havet håller på att återta sina stulna domäner.

Havet ÄR djupt

En skillnad är att du i vissa delar av spelet rör dig utanför Rapture, vilket är riktigt coolt. Första gången jag kom ut i havet var en spektakulär upplevelse. Bakom en klippa dyker en jättebläckfisk upp och jag förbereder mig för strid. Som tur är simmar jätten bara förbi och i det läget kunde jag fortsätta utan problem.

När du klampar omkring utanför staden är alla ljud dämpade och du behöver inte oroa dig för att skadas när du hoppar utför stup. Att simma är det inte tal om eftersom din dräkt är för tung, men du får röra dig rätt fritt utanför Rapture, även om det finns en utstakad väg.

I övrigt spelar du på samma sätt: du plockar upp vapen och använder dem för att på grymmast möjliga sätt hacka, borra, spränga, elektrifiera och skjuta sönder fienderna. Det finns några nya vapen, som jag dock inte tänker avslöja. Det är betydligt roligare att hitta och uppleva dem på egen hand. Särskilt ett, som har med vassa spetsar att göra. Plasmiderna, en genmodifikation som ger dig specialkrafter som att skjuta elektricitet från vänsterhanden eller flytta föremål med telekinesi, är också kvar.

Föregående Nästa
Pallar inte med spel som bara är grafik. Var ju värdelös känsla i första versionen. Gav förra versionen en chans, det var helt bortkastade pengar. 21/02 Meh... kunde lika gärna ha varit en expansion. Försvisso var jag inte vidare förtjust i ettan heller, men jag vettefan.... Det känns mer som man letar febrilt efter saker som lyser upp när man tittar på dem än att följa någon story. De har ju för fan... 19/02 Det vackraste spelet jag nånsin upplevt, precis allting är omsorgsfullt designat. Ang att man tål så lite, när man kommit en bit i spelet får man möta modeller av sig själv dvs andra 'Deltas' (kan inte påstå detta är någon vidare spoiler). De tål inte... 17/02 Tack för din synpunkt Arvid. Jag vet inte hur mycket du läser, men det här sättet att skriva är ett mycket vanligt sätt att skriva för att få läsaren att komma in i upplevelsen. Självklart är det jag som tycker och tänker, och jag förutsätter inte det... 17/02 Blir helt klart ett köp, måste bara hinna spela klart 1an. :> 17/02 Jag kan inte låta bli att störa mig på vissa meningsval i recensionen, "efter halva den tiden inser du att det snart tar slut – och det vill du inte. Du vill ränna runt i den underbara miljön". Vem är recensenten att förutsätta vad jag vill eller inte?... 16/02 PsyX: Du är så himla tuff. Vågar säga att FZ suger och att de inte sätter rätt betyg och att de inte gillar (skit)spel som Dante's Inferno. Sen är det himla fräckt att du spelar på hard, jag är säker på att det inte är många som gör det! Hela tiden när... 16/02 Som Bioshock-älskare tycker jag att det är ett väldigt bra spel! Atmosfären är fortfarande den bästa under denna generation och även om det är en dyster värld så tycker man ändå att Rapture är väldigt mysigt. Dock så håller jag med många röster om att... 16/02 Det blir ju visserligen lite konstigt att jämföra Bioshock 2 (ett äventyr/fps) med Baldurs Gate och Dragon Age (båda rollspel), där kanske hälften av speltiden spenderas i dialoger och 'inventories'. Det har alltid varit längre speltid i rollspel än i... 16/02 Inte ett ljud om buggarna? Har en 24" WS lcd och får sitta o spela i fov 70. Det ska komma en patch, men när? Dåligt att inte en sån simpel sak inte funkar. Det var exakt samma sak med föregångaren. Nu har jag hittat en fix för detta. To Fix the FOV for... 16/02
Skicka en rättelse