Tiger Woods själv har varit i fokus för helt andra saker än sin golf på sistone. Det hindrar inte EA Sports att ha honom som frontfigur för ännu ett spel i den numera klassiska golfserien.

Egentligen är det inte mycket som behövs för att göra ett riktigt bra golfspel. Snygg grafik, verklighetskänsla, finjusterade svingkontroller och utmanande spellägen. Allt detta finns i #Tiger Woods PGA Tour 11. The basics. Visserligen inte i närheten av lika vackert som man kan göra spel till exempelvis PS3, men miljöerna är både verklighetstrogna (de är ju tagna från verkligheten) och detaljrika. Banorna är perfekt skapade, golfarna är sig själva och karaktären du själv skapar väldigt lik just dig – om du tar dig tid att pyssla lite. Det är lite si och så med ljudet, men så är det ju i riktig golf också. Det händer inte så mycket mer än kvittrande fåglar, applåderande gamla gubbar och diverse bolljud.

Svingen gör spelet. Du kan välja exakt hur verklighetstroget spelet ska vara – är du en riktig golfare som vill träna lite när det regnar utomhus är Tiger Woods snudd på en äkta simulator. Visst, Wii-kontrollen är alltid lika lätt i handen, men du måste behandla alla klubbor olika ändå. Och du kan välja att se svingen i förstapersonsvy också, vilket bidrar till än mer äkta golfkänsla. Med en Motion Plus-kontroll kan du dessutom välja Advanced Plus-läget, vilket gör kontrollen extra känslig för minsta vridning eller vinkel. Väldigt frustrerande ibland, men samtidigt oerhört belönande när du väl får till en perfekt drive ut på fairway.

Än så länge ett finfint golfspel alltså. Men #EA Sports ska givetvis envisas med att lägga in ett karriärläge där du kan spela genom 28 olika banor, köpa på dig ny utrustning och spela i ett realistiskt golfarliv med allt som hör till (minus mediabevakade otroheter, förstås). Som om inte det vore nog innehåller årets spel även Ryder Cup – turneringen där Europa möter Nordamerika, där du får välja sida. Detta kan man även spela online, mot 23 andra, verkliga människor. Online, ja. Där är ju EA Sports alltid duktiga och logiska. Så även här. Förutom Ryder Cup-läget, går det givetvis även att spela vanliga, simpla matcher one-on-one mot andra, antingen rankat eller orankat.

Om du blir trött i armarna av att svinga, svinga, svinga, finns det även två små extraspel – frisbeegolf (som även funkar online) och minigolf (som inte gör det), bägge med förvånande mycket underhållningsvärde. Och lite party-spel som blandar vanlig golf med minigolf och utmaningar och hejfaderuttan. En hel massa spelande, kort och gott.

#Tiger Woods PGA Tour 10 var fantastiskt bra redan förra året, och få saker har ändrats sedan dess till version 11, på gott och ont. Visst är det helt klart värt pengarna, men att lägga ut 500 spänn på en lätt uppgradering är lite att ta i. Men har du inte föregångaren, eller tycker det är värt pengarna att få ett marginellt bättre spel, behöver du inte tveka. Då kommer du äga ett av de bästa sportspel som någonsin gjorts till Wii.

Skicka en rättelse