Innan jag trasslar till saker och ting med att börja beskriva, låt mig först berätta den korta versionen av vad COD Black Ops Dolby Surround Gaming Headset for X360 / PS3, powered by TRITTON (vi skippar förkortningen...) är. Det är ett headset med vad som kan kallas för ett externt ljudkort för att ”omvandla” optiska ljudsignaler från Xbox 360 eller Playstation 3 till Dolby Digital med virtuellt surroundljud. Och det är värt att våga ställa krav på prylarna, #Mad Catz har nämligen samarbetat med #Tritton för att skapa det optimala ljudet.

Det är en imponerande låda med väldigt mycket innehåll, men i slutänden är det trots allt bara ett headset.

Redan att packa upp den här tungvrickaren är en upplevelse. När man öppnar den mindre kartongcontainern möts man av en väska. Lyxigt. Väskan innehåller i sin tur en ganska kontrollerad härva av allehanda kablar och prylar, en omkopplingslåda, lurar, en dosa, några skumma kontakter och en strömadapter. Det tar en kvart att packa upp, reda ut förstå hur allt ska monteras och anslutas. Enkelt uttryckt ansluter du ström och optiskt ljud från konsolen till baksidan av ljudkortet. Om du har en PS3 behövs även en usb-anslutning. Sedan ansluter du headset med tillhörande kontrolldosa till ljudkortets framsida. Om du har en Xbox 360 måste du ansluta en medföljande ljudsladd från handkontrollen till kontrolldosan. Nu är du redo att rocka loss. En mycket trevlig detalj med kontrolldosan är att den ger dig individuella volymkontroller för röst och spelljud.

”End of the line”

Nu har vi via ljudkort och kontrolldosa arbetat oss fram till huvudsaken - lurarna alltså. Första intrycket är att de är ganska kantiga och sitter ganska löst på ett normalstort huvud, men både det och all eventuell bekvämlighet hänger ju på hur ditt kranium är designat. Kuddarna som omsluter öronen är gjorda av plastläder från flådda plastkossor. De är inte särdeles effektiva på att hålla ljud ute, men å andra sidan sätter de inte huvudet i ett skruvstäd utan är riktigt bekväma även efter flera timmars spelande. Varken huvudvärk eller öronsvett, och det är ju positivt. En liten detalj som visar att utvecklarna tänkt till lite extra är att det medföljer en extra uppsättning kuddar i ett fleeceliknande material, om du tycker plastlädret är obekvämt.

Om du vill resa bort med headsetet medföljer en liten resväska.

Det är tur att man slipper fysiska otrevligheter när man använder lurarna, för man vill använda dem mycket. Ljudet är kort sagt väldigt bra. En utsökt balans mellan väl definierad bas, krispig diskant och ett mellanregister som gör ljudbilden komplett. En av finesserna med ljudkortet är att det kan skapa ett virtuellt 5.1-ljud. Även om intentionerna är större och bättre än det faktiska resultatet är det ganska bra, även om jag tycker att det låter mer som rumsmässigt uppsvälld stereo än ens konstgjord surround.

Mikrofonarmen är löstagbar, och till och med måste plockas bort för att få fler lurarna i väskan. Den är i teorin böjbar för att kunna placeras på lagom avstånd från huvudets audioutgång (läs: munnen), men det är så bra fjång i den gummiöverdragna armen att den kommer att stå rakt ut vare sig du vill eller inte. Nu blir resultatet visserligen bra ändå, men det är aningen irriterande.

Försvinn, sans och måttfullhet

Det finns några frågetecken kring hur man ska bedöma den här produkten rent betygsmässigt. Det märks att upphovsfolket lagt pannorna i djupa veck, med flera klyftiga lösningar som resultat. Ljudet är kanske inte perfekt men väldigt bra, oavsett om du lyssnar eller hur andra uppfattar dig när du pratar. Bekvämligheten beror som sagt på ditt huvud och de kunde ha gjort lurarna lite mer flexibla i sin passform, men även det är helt okej. Tveksamheten sträcker sig främst till priset. En bra bit över två tusen spänn för, vad som trots extralådor och sladdar och dosor, är ett headset. Det är i sammanhanget inte mindre än befängt mycket pengar för något du inte kan använda till, (eller rättare sagt inte är tänkt att användas till) vare sig musikanläggningen, datorn eller hemmabion. Det är helt enkelt sanslöst för mycket pengar. Men bra ljud, det är det.

Fakta

Ljudkort

  • Dolby Digital

  • Dolby Headphone

  • Digital ljudingång - Optisk

  • Anslutningar för headset - 2

AX 720 Headset

  • Element - 2 x 40mm 106dB

  • Frekvens - 25-22KHz

  • THD - -97dB

  • Sladdlängd – 3,8 meter

  • Pris: från 2200 kronor