Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av Asus som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

Asus är ett företag som inte behöver någon större presentation. Många av er som läser det här har någon form av Asus-pryl i er datorhörna: Det kan till exempel vara moderkort, skärm, grafikkort eller något av alla de tillbehör som Asus tillverkar.

Headsets är ett sådant tillbehör och i den här recensionen ska ni få läsa om ett av tillverkarens senaste tillskott, nämligen Asus ROG Delta S. Det här är toppmodellen i familjen som därtill består av ROG Delta och ROG Delta Core. Det som främst skiljer toppmodellen från övriga är den AI-stödda brusreducerade mikrofonen, som enligt Asus ska vara riktigt bra.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Fredrik Thorell

  • Användarnamn: @Shadee

  • Registrerad: 2006

  • Plats: Uppsala

  • Specialitet: Datorer, spel och e-sport

För sisådär 20-25 år sedan kom Fredriks mor hem med en "kommundator" via ett hemdatoravtal, en riktigt värsting på 166 MHz med 16 MB RAM. Hon hade ingen aning om att denna gråa burk skulle vara startskottet för ett livslångt intresse och göra hennes son till en spelfantast av rang.

Några år senare, i samband med att Fredriks vän fick blixtsnabb ADSL, blev det även dags för LAN-spelande. Kompisgänget samlades i garaget för att njuta av 0,5 Mbps uppkopplingshastighet och spela orimligt mycket Doom 1 och 2, Quakeworld, Half-Life: Deathmatch, Counter-Strike, Worms+, Heroes 2 och 3.

Sedan dess har mängder av spel och gamingprylar passerat Fredriks flinka fingrar. Han har hängt på FZ sedan 2006 och har hunnit med att skriva många inlägg i forumet. Och nu testar han även gamingprodukter i testpilotsprogrammet.

Första intryck

Vid första anblick ger produkten ett intryck av kvalitet. Det enda som är ett litet smolk i bägaren är en text på locket till lådan som förklarar att man med det här headsetet kommer stiga upp till nästa nivå av ”gaming-herravälde”. Sådana texter är i och för sig vardagsmat för produkter märkta med gaming-epitetet, men det är ändå lite skämskudde på själva texten tycker jag. Kanske de som är lite yngre än undertecknad tycker det är häftigt, men med tanke på medelåldern på er som läser misstänker jag att en övervägande majoritet håller med mig.

Förpackningen med texten som frambringar skämskudden

Under locket på lådan ligger så hörlurarna, välförpackade och inbjudande med en snygg svart stilren design med anonyma gråaktiga Asus ROG-märken på sidan av kåporna. Själva kåporna är fyllda med minnesskum, klädda med konstläder och fastsatta på ett smalt stålband som har en storleksnumrering på sidorna. Stålbandet är i sin tur klätt med konstläder och en diskret "Republic of Gamers"-märkning på ovansidan, samt minnesskum på sidan som vilar mot flinten (eller hårsvallet för er som har det kvar).

På den vänstra kåpan sitter kabeln som enheten ansluts till datorn eller konsolen med, vid sidan av den finns styrning för headsetets RGB-funktioner, volymkontroll inklusive muteknapp samt en 3,5 mm-anslutning för den medföljande mikrofonen. Den tygbeklädda kabeln som headsetet kopplas in med är av USB Type-C, men det medföljer adaptersladd så att det även går att koppla in i ett klassiskt USB Type-A-uttag. Sist bland tillbehören hittar jag extra hörlurskuddar i tyg.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Formfaktor

Over–ear

Kåpor

Halvisolerande

Anslutning

USB Type–C eller USB Type–A med adapter

Ljud

7.1 virtuellt surroundljud

Frekvensomfång

20 – 10 000 Hz

Högtalarelement

50 mm

Kompatibilitet

PC, Nintendo Switch, Playstation 5, telefoner

Tillbehör

Löstagbar mikrofon, adapter USB Type-C till Type-A, extra kuddar till kåporna

Vikt

Cirka 300 gram

Ljudet fungerar direkt ur kartong och utan Asus mjukvara – till skillnad från mikrofonen som jag inte får att fungera. Själva kåporna verkar vara lagom stora och första intrycket är att de inte är för varma oavsett om jag använder läder- eller tygvarianten. Asus har dessutom med kombinationen av låg vikt och bra minnesskum löst problematiken med att jag som inte har så mycket hår på huvudet lätt får ont på toppen av skallen när jag använder headsets, vilket var en av mina värsta farhågor när jag först la ögonen på produkten. Jag vet inte om jag är överkänslig eller om flera har samma problem, men minnesskummet fungerar helt klart över förväntan trots det rätt smala och anonyma stålbandet.

Alla tillbehör som ingår vid köp

Armoury Crate

För att headsetet ska fungera enligt specifikation måste Armoury Crate installeras, ett program som enligt mig är kladdigt, fullt av onödiga saker samt reklam. Vid en första anblick vill jag helt enkelt bara stänga ned programmet, men efter att ha letat upp och gjort alla uppdateringar samt börjat förstå hur programmet är uppbyggt upplever jag däremot att det inte är sämre än övriga leverantörers programvaror jag provat.

I Armoury Crate finns flera färdiggjorda profiler, men efter att ha testat alla kommer jag fram till att jag föredrar den som heter FPS oavsett vad jag lyssnar på eller spelar. Jag ska tillägga att jag oftast spelar och pratar samtidigt och skillnaderna mellan profilerna var i mitt tycke inte tillräckligt för att ändra när jag till exempel bara lyssnar på musik eller ser på You Tube. För den finkänslige finns däremot en equalizer att pilla med och även separata inställningar för basförstärkning, kompressor och röstklarhet samt ett reglage för reverb. Delta S har även en inställning för virtuellt surroundljud av 7.1-typ.

Mina inställning i Armoury Crate

I Armoury Crate finns även flera inställningar för mikrofonenen. Brusfilter, "perfekt röst" och den funktion som skiljer Delta S från mängden, nämligen AI-brusreducering. Just funktionen AI-brusreducering är något som Asus framhäver i sin annonsering och jag återkommer till den funktionen längre ned i texten.

Sist och, enligt mig, minst intressant är RGB-effekterna. Jag är ingen fan av RGB-effekter och tycker det är bra att det går att stänga av, men för den som är intresserad går det att göra en hel del. Det går att synkronisera headsetet med dina övriga Asus-komponenter eller tillbehör och i Aura Creator går det att skapa helt egna skräddarsydda RGB-mönster. Alternativt går det att använda en automatisk RGB-funktion för att låta headsetet blinka i takt med musiken du lyssnar på.

RGB inställningar

Användande

Jag använder headsetet uteslutande i 7.1-läge för det är enligt mig den mest intressanta aspekten att utvärdera. Tidigare 7.1-headset jag testat har inte imponerat på mig och jag har därför sällan använt den funktionen. Kan Delta S ge mig en anledning att ompröva min hållning till virtuella 7.1-ljudprodukter?

Spel

Från högljudda explosioner i Doom till små tassande fotsteg i CS:GO ger ljudet en bra rymd och låter enligt mig över förväntan för att vara ett spelheadset. Det är med mycket tillfredsställelse och ett dumt leende på läpparna jag spränger demoner till hård metal-musik. Örongodis tror jag är rätta ordet här. Vidare sitter jag fullt fokuserad och kan på ett bra sätt lyssna mig till var mina fiender befinner sig när jag försöker clutcha i CS:GO.

Tyg- eller läderkåpor – ljudet låter lika bra oavsett.

7.1-funktionerna gör sig verkligen bra och jag blir själv förvånad över hur tydligt jag hör hur ljud kommer från ett visst håll. Att kunna särskilja på snett ovanför och snett nedanför i CS:GO är oerhört viktigt och de väsande demonljuden i bakgrunden från Doom låter skräckinjagande och bidrar till att öka inlevelsen.

En invändning är att det är svårt att få till ljudet från olika källor bra. Det krävs en hel del pillande i volymkontrollen för att ställa in de rätta nivåerna när både Discord och spel ska låta tillfredsställande samtidigt. Personligen är jag van vid att volymratten på headsetet inte styr reglaget i volymkontrollen, men så är fallet med Delta S och det skapar en del huvudbry för mig.

Volymkontroll och RGB-kontroll

Kåporna, som vid längre tids användning är bekväma och sitter bra oavsett om jag använder läder- eller tygvarianten, är av halvisolerande typ. Nackdelen med den här typen av kåpor är att när jag spelar och är i spelens lugnare och tystare partier, läcker ljud från omgivningen in i lurarna. På samma sätt läcker ljud ut till omgivningen i de mer högljudda partierna.

Musik

När jag lyssnar på musik upplever jag att det är ett av de bättre headseten jag använt och med basförstärkningen på gör headsetet rättvisa (nåja, så gott som ett headset kan göra rättvisa) till riktigt bastunga låtar. Volymen går att justera upp till den nivån att det nästan börjar göra ont i öronen.

Om du redan har mediaknappar på ditt tangentbord är det här inget att bry sig om, men Delta S saknar extra knappar för att styra till exempel Spotify. Personligen irriterar jag mig på att behöva byta fokus från det jag håller på med för tillfället för att byta låt eller stänga av musiken, istället för att enkelt kunna göra det med ett tryck på en knapp på ena kåpan.

Mikrofonen

Jag får inte mikrofonen att fungera utan Asus programvara Armoury Crate, men även efter installation är det svårt att få mikrofonen att fungera tillfredsställande. Bortskämd med plug and play blir jag alltså inte imponerad av det inledande strulet.

3,5 mm-ingång till mikrofonen.

När jag testar att stänga av alla specialfunktioner i Armoury Crate får jag en mikrofon som låter bra i Discord, och när jag åter aktiverar AI-brusreducering får jag reaktioner från kompisar att jag låter bättre än med mitt ordinarie headset. Ibland får jag däremot en ”robotröst” precis när jag ansluter till Discord, men det rättar till sig efter en kort stund. En sak som irriterar mig är att mikrofonen beter sig lite opålitligt till och från, där ord försvinner när jag pratar. Jag upplever att jag måste ha den ganska nära munnen och med rätt sida mot mungipan för att den ska fungera utan att tappa ord.

Inställningarna som jag i Discord har till mikrofonen är röstaktivering med automatisk känslighet. Anledningen att jag valt att utvärdera headsetet med just de här inställningarna är att det dels krävs mest från mikrofonen samt att när jag frågat kompisar har det visat sig att majoriteten använder röstaktivering med automatisk känslighet. Använder jag push-to-talk upplever jag inte några problem.

Närbild på den löstagbara mikrofonen

AI-brusreducering

AI-brusreduceringsfunktionen är funktionen med stort "F" som Asus trycker hårt på gällande Delta S, och något jag därför är intresserad av att testa till sin spets. Det låter som säljsnack och jag är nyfiken på om funktionen kan göra någon skillnad.

När jag smattrar överdrivet med mina röda Cherry MX brytare tar det inte mer än någon sekund innan mikrofonen slutar sända smattret, samma sak om TV:n är på för högt i bakgrunden eller om jag råkar komma åt mikrofonen med axeln. Ljuden filtreras bort effektivt och till min förvåning är det en riktigt bra funktion.

De olika nivåerna på brusreducering får jag inte riktigt grepp på. Under den relativt korta period jag har haft det här headsetet märker jag ingen skillnad på låg, mellan eller hög AI-brusreducering. Om någon läsare vill att jag gör något specifikt test så skriv en kommentar så ska jag svara så gott jag kan.

Övriga enheter

Asus nämner att headsetet även fungerar till konsoler och telefoner. Själv har jag haft turen att få tag på Playstation 5 så jag ger mig på att testa Delta S till den konsolen. Visst fungerar det, men att sitta med en sladd från konsolen till soffan känns inte riktigt som next-gen. Dessutom fungerar inte 7.1-funktionerna utan Armoury Crate som endast finns till PC. Med telefonen upplever jag sladden som otymplig och den hänger mest i vägen där den löper från höften upp till axeln. Jag får heller inte Delta S att fungera till telefonsamtal.

Gör sig, enligt mig, bäst till PC–Gaming

Efter ett kort tags användande till Playstation 5 upplever jag att det fungerar smidigt och bra, men utan 7.1-funktionerna och med en sladd som ska löpa från soffan till konsolen ser jag inte att det här headsetet kommer användas till konsolspelande och mer testande kändes onödigt. För konsoler finns specifika headset som antingen är trådlösa eller som kopplas in i 3,5 mm-uttaget på handkontrollen till Playstation 5. Delta S gör sig enligt mig bäst till dator.

Trådbunden anslutning

Sladdar: Vissa skyr dem som pesten och vissa kan inte vara utan dem, eftersom det otvivelaktigt blir bättre ljud med än utan sladd. Asus ROG Delta S är som bekant ett headset med sladd och visst är ljudet bra, men kabeln ger upphov till irritationsmoment.

150 centimeter USB Type-C-sladd betyder att jag måste koppla in headsetet på datorns ovansida för att kunna sitta normalt. Med andra ord; om du inte har en USB Type-C-ingång på ovansidan av chassit måste du med stor sannolikhet använda den medföljande adaptersladden. Tyvärr är den inte av lika hög kvalitet och saknar huvudsladdens tyginklädnad. Risken finns även att sladden med adapter istället blir för lång och ett enkelt byte för hjulen på din stol.

Hade USB Type-C-kabeln varit 50 centimeter längre eller om den inte suttit fast i hörlurens vänstra kåpa, hade jag nått hela vägen till datorns baksida på ett smidigt sätt – alternativt hade jag själv kunnat byta till en variant med rätt längd. Då hade det här inte varit något problem, men med designvalet Asus har gjort nu är det här tyvärr en inteckning på minuskontot.

En tygbeklädd högkvalitativ USB Type-–C-sladd...

...och en vanlig adaptersladd

Slutsats: Kvalitet kontra bekvämlighet

Att Asus ROG Delta S är ett kompetent headset råder ingen tvekan om. Frågan är istället om skillnaden i kvalitet är så stor att det är värt att lägga runt 1 800 kronor på ett trådbundet headset, när samma pengar ger en bra trådlös modell som ger möjlighet till ett mer dynamiskt användande?

Personligen ställer jag mig tveksam. Detta eftersom att jag använder datorn som en social kontaktyta och ofta "slösnackar" på Discord medan jag gör annat i lägenheten, eller kollar på en CS:GO match från soffan tillsammans med kompisar i Discord. Jag vill även smidigt kunna lyssna på musik (och byta låtar) medan jag fixar i köket, utan att störa omgivningen. Därtill vill jag kunna byta mellan enheter på ett enkelt sätt, och jag är beredd att offra lite i ljudkvalitet för bekvämlighet.

AI-brusreduceringen som jag trodde var en "försäljningsgimmick", visade sig vara en riktigt bra funktion och något jag kommer hålla utkik efter gällande kommande headsetinköp. Mekaniska brytare på tangentbord låter mycket och det är bekvämt att veta att hur osmidigt jag än använder tangentbordet, sänder jag inga störande ljud till mina kamrater.

Om du endast använder headset sittandes vid datorn, lyssnar mycket på musik när du sitter där eller mestadels spelar spel där ljud har en avgörande betydelse för inlevelsen, men inte nödvändigtvis spelar och pratar samtidigt och inte är rädd för att pilla lite i olika menyer. Då är det värt att lägga till det här headsetet på din lista över möjliga headsetinköp.

Om du däremot vill ha ett dynamiskt plug-and-play-headset som fungerar smidigt till flera enheter, nöjer dig med bra istället för riktigt bra ljud i spel och musik, vill använda Discord och andra ljud samtidigt och på ett smidigt sätt, tycker att en sladd är irriterande samt anser att det är viktigt att kunna röra sig fritt med headsetet på huvudet. Då är det bara att se dig om efter andra alternativ.

Till syvende och sist tycker jag det är det svårt att ge en generell rekommendation för Asus Rog Delta S, eftersom headsetet är relativt dyrt och har både fördelar och nackdelar. Prismässigt i kategorin upp till 1 800 kronor finns det mycket att välja på, både trådbundet och trådlöst. Det kan vara en högvinst eller nitlott, beroende på vad du huvudsakligen använder ditt headset till.

+ Ljudkvaliteten
+ Låg vikt
+ Minnesskummet
+ Extra medföljande kåpor
+ AI-brusreducerande mikrofonen...

- ...bortsett från när mikrofonen inte fungerar som den ska
- Sladd som är i vägen
- Svårt att få till rätt volym över alla program
- Bristfällig vid annat än PC-användning