Ett av årets mer uppmärksammade kommande free-to-play-lir är #SOE:s #Planetside 2, en storskalig pangare som är tänkt att släppas åtminstone senast 31 december. I en intervju med The Mittani röjer SOE:s John Smedley en stor inspirationskälla under utvecklingen – nämligen #EVE Online.

– Mina Eve-erfarenheter har varit några av de mest fantastiska under hela min spelkarriär, säger Smedley.

Han röjer att dessa har haft ett stort inflytande på Planetside 2-utvecklingen, inte minst för att han uppger sig vara ett PVP-fan som inte är särskilt förtjust i utvecklarsatta regler.

– Vårt resurssystem påbörjades som något Starcraft-liknande, men det evolverade till något mycket mer likt det system som Eve har. För tillfället kommer det inte användas lika mycket som det kommer i framtiden när vi tillåter spelarägda baser som kräver ovanliga resurser som spelare kämpar över. Just nu har vi inte en marknad, men tids nog kommer den.

Smedley säger att spel som EVE, sandlådetitlar, fungerar mycket väl för att ge spelarna verktygen de behöver för att skapa deras egna innehåll. Något som även är tänkt när det kommer till Planetside 2.

– Vi kommer skapa gigantiska kontinenter som är tomma med stora mängder resurser på dem och spelare kan kämpa mot varandra och bygga upp sina egna baser där varefter andra spelare kan komma och tillintetgöra dem. Låter det bekant, Eve-spelare?

– Jag gillar att ge credit där credit förtjänas och det är rättvist att säga att Eve influerade mitt tänkande som en online-gamer och som någon som driver en onlinespels-studio.

Reflexivt röjer han att han även diggade spel som #Star Wars: The Old Republic och #Diablo III, men att det blir problem när utvecklarna inte är med på noterna när det kommer till endgame.

– Problemet är att du kommer till endgame-segmentet och som spelskapare är det inte bara dyrt. Det är omöjligt att hålla sig framför spelarkurvan.

Har du tagit dig an betasessionerna och i sådana fall, vad tänker du? För dig som är sugen på att börja lira redan nu finns Alpha Squad-paketet tillgängligt, där du för runt 300 kronor får direkt tillgång till betan, extra erfarenhet under ett halvår efter spelets släpp samt 4000 in game-cash.