Yikes. Vilket jäkla namn detta spel har. Redan där får man veta att spelet handlar om att förstöra någons ansikte. Det känns lagom ödmjukt och trevligt.

När jag får #8387 i handen och ser framsidan med den påpucklade och knockade boxaren börjar jag fundera. Vill #EA Sports Freestyle skapa ett nytt Punch Out? Är detta ett skojigt alternativ till de seriösa boxningsspel som finns därute? Och samtidigt nog seriöst för att funka som fajtingspel?

Jo – jag tror faktiskt det. Som svar på den första frågan alltså. EA Sports har ju redan den hyfsade serien Fight Night att luta sig mot vad gäller boxningsspel. I Facebreaker försöker skaparna snarare bygga upp humor, fantasi och intressanta karaktärer i en boxningsmiljö och kanske rikta sig mot de lite yngre tv-spelsnördarna. Hur det funkar? Uselt. Alltså blir det ett rungande NEJ på de andra två frågorna.

Skämten är under bältet (sparken! /red.) och oftast rejält korkade. Karaktärerna är långt ifrån lika underhållande som i den tidigare nämnda superklassikern Punch Out. Och som fajtingspel är det långt ifrån det vackra #4973 eller ens #8341 (jämfört med andra PS3-släpp i samma genre) i kvalitet.

Som Fifa Street

- men utan finess

Jag tänker mig #7974:s spelidé när jag spelar mig igenom Facebreaker. Några tecknade karikatyrer, lite show och en massa overkliga moves som inte hör till sporten i fråga. På samma sätt som Fifa Street försöker skoja till sporten fotboll försöker Facebreaker skoja till sporten boxning. Men med ett sämre resultat.

Grafiken är visserligen snygg, men det vore en skam om jag inte skrev så om ett spel detta år 2008. Numera har vi tv-spelare ett visst mått av krav på utseendet. Ett plus till grafiken är dock att du kan ladda upp ett foto på dig själv som du gör en egen boxare av. Mycket vackert. Jag lyckas till och med få till min svåra snedlugg (som jag har sånt sjå med på morgnarna) utan större problem.

Onlinedelen är liksom i alla andra EA Sports-spel väl utvecklad och fritt från lagg. Det finns inte särskilt många valmöjligheter, men du slåss i alla fall mot andra människor. Det ger ett litet underhållningsvärde jämfört med övriga delar av spelet.

Men – där slutar plusen. Spelet är fjantigt, på många sätt. Här är några:

  • De dåliga skämten

  • Boxarnas repliker

  • Speakerrösterna, som låter som Trey Parker (South Park-skaparen) när han gör narr av andra speakerröster

  • Tjejerna som visar upp en skylt med vilken rond det är och samtidigt fnittrar och visar rumpan lite väl tydligt

  • Många (alla?) av låtarna på soundtracket

Att Facebreaker dessutom verkar vara byggt för Super Nintendo (?) gör inte saken bättre. Det finns inte många alternativ i själva boxningen, och bara ett par av knapparna på kontrollen används. Offensivt kan du slå högt, lågt och ett specialslag. Defensivt kan du blocka, parera och försöka undvika slag. Mycket mer än så är det inte.

EA Sports upprepar sig

- på gott och ont (mest ont)

Du kanske undrar om vilka spellägen som finns? Jag funderade ett tag på om jag ens ska nämna dem, då de inte är mycket att orda om. Det är samma som så ofta annars i EA Sports spel. "Spela nu", "Spela karriär" eller "Spela online". Det är allt. Inga överraskningar, inget extra, inget att jubla över. Inte som nyligen testade #8994 där jag kan sitta i hundratals timmar utan att bli less. Här tröttnar jag efter bara några minuter.

Nej, om det inte vore för att jag är så sjukt snygg och muskulös i form av min egenskapade boxare så skulle Facebreaker få en etta. Men nu är jag ju lite mer narcissistisk än så.

Vad är det du tänker på för kommentarer, hybris? 15/09 Märker att kommenterarna på FZ till större delen fortfarande består av fjortisar, med tanke på hur långt de kommit i sin jämställdhetsutveckling.... Kan bli mörkrädd för mindre 14/09 Kan inte Linda Skugge bevaka den sidan av vår tillvaro, det är ju inte EA som hittat på att lättklädda damer skall springa runt med rondposters. Det blir som att sänka ett bilspel baserat på att man inte gillar audis nya bilmodell eller reklamskyltarna... 14/09 Arvid (och andra): jag blir mer förvånad över att det blir sån uppståndelse av att en skribent kommenterar den kassa roll kvinnor har i vissa spel. Tänk er ett spel med en huvudperson som under mellanspelet får lämna över huvudrollen till en manlig, ick... 13/09 Som vanligt, extremt pk med att kommentera på hur kvinnor framställs, men jag börjar vänja mig vid det. Hur håller spelet om man sitter några i soffan och varför ingen bild för att visa hur ett uppladdat foto blir? :up: 13/09 Tjejerna som visar upp en skylt med vilken rond det är och samtidigt fnittrar och visar rumpan lite väl tydligt Läser din flickvän vad du skriver eller? 12/09 Snarare en suckerpunch =) 12/09 Hehe, hoppsan :). My bad, trodde det var min kommentar du syftade på. 12/09 Jag hade faktiskt inte ens läst din kommentar när jag skrev min, jag tänkte på punchout-referensen i speltestet. Spel är definitivt inte bra endast för att de är nya eller använder ny teknik men att det finns ett 8-bitars spel på samma tema är ingen anl... 12/09 Why bother! :) 12/09
Skicka en rättelse