Ju fler kockar desto roligare soppa.

Du har nog aldrig fantiserat om ett spel där du lagar mat tillsammans med dina vänner, men det kanske du borde ha gjort. Från tvåmannastudion #Ghost Town Games kommer ett hektiskt matlagningsspel med en absurd story. Det kungliga Lökriket har invaderats av ett enormt och mycket hungrigt monster och det är upp till dig och tre kompisar att rädda riket genom att laga kungligt goda måltider. Sallad ska hackas, kött ska stekas och fisk ska friteras, alltid med en ny spännande tvist väntande runt hörnet.

En helt vanlig dag på jobbet.

Knapparna som används i Overcooked är sparsamt få. Styrspaken rör karaktären. En knapp används för att plocka upp och släppa saker, medan en annan används för att utföra handlingar som att skiva eller diska. Att försöka ställa saker på rätt ställe kan däremot vara mäkta frustrerande. Åtskilliga gånger hamnar ingredienser vid sidan av skärbrädan i stället för på den och det kan ibland vara lögn att pricka rätt i grytorna. Om det har mer med det hektiska tempot än faktiska problem med kontrollen är svårt att avgöra, men kaoset som uppstår när fyra personer försöker samsas kring en liten köksbänk är en del av charmen med spelet.

Som tur är mjukstartar Overcooked med lite enklare rätter som består av enstaka ingredienser. Tre hackade lökar eller tomater blir en enkel soppa, men snart höjs ribban och de mer komplexa måltider kräver att hela laget samarbetar väl. Alla råvaror måste först behandlas och att steka kött tar längre tid än att hacka sallad. Det gäller med andra ord att försöka ha detta i åtanke. Planerar man sina drag rätt och är uppmärksam går det att ligga steget före beställningarna.

När flamberingen går fel.

Overcooked lämpar sig som sagt allra bäst tillsammans med tre kompisar och man lär sig snart vikten av klar och tydlig kommunikation. Ofta är det bara en tidsfråga innan alla i vardagsrummet ändå försöker prata i munnen på varandra och där glada utrop snabbt byts mot desperata rop på hjälp. Vanligt förekommande fenomen är att flera personer bestämmer sig för att göra precis samma sak, eller så krockar man in i varandra och försöker ta över varandras sysslor. Men när köket är proppfullt av halvfärdiga måltider och smutsiga tallrikar finns det kanske inte ens tid att tänka om. Det är stressigt, stundtals frustrerande, men alltid roligt.

[center]Mise en place – fast tvärtom[/center]

Med hjälp av en liten leksaksbuss förflyttar man sig på spelets världskarta som till utseendet påminner om en slags bilderbok. Totalt finns det ett trettiotal banor, varav några är låsta om man inte uppfyller ett poängkrav. Upplägget påminner faktiskt en del om de senare Mario-spelen eftersom man också här måste samla tillräckligt många stjärnor för att låsa upp fler nivåer. Stjärnorna är också ett slags betyg för hur bra det har gått. Ju fler spelare som deltar, desto högre poängkrav för att samla alla tre stjärnor. Vana mobilspelare känner igen sig.

Varje ny nivå bjuder på en ny gimmick. Köket kan helt plötsligt delas i två, nyfikna råttor börjar stjäla med sig ingredienser och man får upptäcka hur det är att laga mat på hal is. En personlig favorit är momenten då köksbänkarna börjar förflytta sig, vilket så klart ställer till med mer kaos. När jag till slut ställer mig upp och börjar ropa ut beställningar högt, föreställer jag mig själv som stjärnkock i ett riktigt restaurangkök. Banorna är bara några minuter långa, men det känns som en perfekt längd sett till hur intensiv en vanlig omgång är.

Varmhållningen kan bli ett problem här.

Overcooked går att spela ensam, men jag vill noga understryka ordet går. I det här läget växlar man mellan två kockar. Det går inte att styra båda samtidigt, vilket jag tycker är lite synd. Jag hade gärna sett en lösning där båda spakarna på kontrollen användes för att styra dem oberoende av varandra. Är man effektiv ser man därför till att hålla en kock i rörelse samtidigt som den andra utför en stillastående syssla, som att hacka lök eller diska. Ett kök utan liv och rörelse är däremot inte lika intressant som att spela flera och inget jag egentligen skulle rekommendera.

Sett till flerspelardelen är upplevelsen däremot svårslagen. Bortsett från Nintendos titlar finns det försvinnande få familjevänliga spel som fortfarande kan spelas av flera personer i samma soffa. Kul då att #Ghost Town Games tar tillvara på detta till fullo och levererar en riktigt matig (!) upplevelse. Däremot är det lite synd att även PC-versionen helt och hållet saknar onlineläge. Det hade varit ett bra alternativ för de som saknar möjlighet att ansluta datorn till en större skärm.

Overcooked är ett spel som smittar av sig. Av min erfarenhet att döma kan det kan få vem som helst att vilja plocka upp en gamepad och delta, mycket tack vare den enkla spelkontrollen. När laget jobbar tillsammans som en oljad maskin och när allt klaffar är det svårt att hålla tillbaka segergesterna. Overcooked kan visserligen få såväl grytor som humör att koka över ibland, men det är en upplevelse jag mer än gärna återvänder till i goda vänners lag.

Fotnot: Vi har recenserat PS4-versionen av Overcooked.

Skicka en rättelse
Fick igång det på storbilds-tvn i vardagsrummet och körde med tjejen, big success! Håller med, väldigt roligt! :D 07/08 Jag tyckte att det var kul på två spelare i alla fall. Bara inte ensam. 07/08 Mise en place är kopplat till restaurangdrift och C-uppsatsens syfte var att undersöka sätt att effektivisera arbetet och maximera vinster utifrån ett mise en place-perspektiv. Det har med mycket mer att göra än "lägga fram rätt saker på köksbänken",... 02/08 Ah, då fattar jag. Ser att du fått svaret ovan med :) 02/08 Att skriva om att lägga fram rätt saker på köksbänken låter väldigt akademsikt och givande för forskningen... :P 02/08 Jo men det jag menar är att alla reviews jag sett så är det 4 spelare, och det verkar jätteroligt. Vill köra med tjejen, undrar om det är någon/några (fz?) som har kört det som 2 spelare, och om jämfört med 4-spelar-upplevelsen var lika roligt, eller... 02/08 Fint det! Reagerade mest eftersom jag skrev min C-uppsats om just mise en place. ;) 02/08 Share-a-pad fanns inte med i spelet från början, men funktionen lades till i en patch i går. Ja, absolut! Men absolut ingen nackdel att vara ännu fler. :) Med den nya share-a-pad funktionen kan ju dessutom fyra spelare samsas om samma kontroll. Inte i... 02/08 "Det går inte att styra båda samtidigt, vilket jag tycker är lite synd. Jag hade gärna sett en lösning där båda spakarna på kontrollen användes för att styra dem oberoende av varandra." Overcooked Update 19 FEBRUARI - GHOST TOWN GAMES Just a quick annou... 02/08 Tyvärr tar inte redaktören upp att man kan köra ett program som fejkar ett lan. Bara för polare att installera. Jag personligen inte sett några nackdelar, som fördröjning utan flyter riktigt bra (minst lika bra som online). 02/08