Wasteland 2 har dragit in 2,4 miljoner dollar på Kickstarter. Varför? Johan Martinsson söker svaret genom att spela den 24 år gamla föregångaren.

Jag har en teori.

Inte för att det är någon jättebra teori, förstås. Den har vissa poänger, men också en del gapande hål. Men i alla fall – det är en teori.

Den går ut på att framtiden ser ganska mörk ut för oss som gillar nya spel. För i framtiden kommer – tack vare crowdsurfingfenomenet Kickstarter – alla nya spel vara… gamla spel!

Välkommen till Wasteland. Och 1988. Och 2087.

För vad är det som finansieras via Kickstarter? Nya, innovativa, idéer? Glöm det! Istället är det relikuppföljarna, de som ingen velat röra vid på 20 år, men som vuxit till legendariska giganter i huvudena på nostalgiska gammel-gamers. Dessa gamla giriggubbar har genom århundradena samlat på sig högar med guld som de gladeligen skänker till andra gamla gubbar, som i gengäld gör precis de datorspel som samtliga inblandade gammelgubbar vill ha: spel som är som på den gamla goda tiden.

Vad är det egentligen som väntar oss, i denna mörka framtid?

Jag bestämde mig för att ta reda på det. Den senaste Kickstarter-sensationen heter #Wasteland 2. Gubbarna bakom det har i skrivande stund samlat in knappt 2,4 miljoner dollar, vilket förstås gör original-#wasteland|Wasteland – en postapokalyptisk #Fallout-föregångare som släpptes för 24 år sedan – till ett intressant föremål för studier.

Nej, jag är förstås inte säker på att det ens går att spela. Men jag tänker försöka.

DAG 1

Jag träffar en pojke som inte vet om han gråter

Likt alla gamla rollspel vet Wasteland precis hur man skapar spänning och engagemang från allra första bildrutan: ”Här, titta på en skärm fylld med en massa konstiga siffror och förkortningar som du såklart inte kommer att fatta om du inte är rollspelsnörd!”, tycks det säga. Lyckligtvis är jag en rollspelsnörd. Olyckligtvis fattar jag inte något ändå.

Välkommen till ödemarken, där du bland annat hittar Las Vegas.

I förväg har jag tänkt ut att jag ska skapa en egen hjälte och döpa honom till Kniv McKrig eller Ragnar Rök eller något sådant, men nu hamnar jag någon slags förvirrad trans och klickar ”next,” tills datorn råkat skapa fyra hjältar – de heter Hell Razor (!), Angela Deth (!), Snake Vargas (?) och Trasher (!) – och dessutom sparkat ut oss i den ödelagda ödemarken.

Det är den gladaste ödemarken någonsin!

Gräset är grönt! Sjöarna är blåa! Bergen är lila! Och själv ser jag ut som en jönsig töntapåg (OBS, betyder ”töntig kille”, för er som inte talar nyligen framimproviserad skånska) i gröna byxor. Några elaka ödlor verkar hålla med, och försöker följaktligen att äta upp mig. Gängets första strid tar vid.

Föregående Nästa
fantastisk artikel :) dock så kan jag förstå de som tar illa upp av att någon driver med deras favorit spel. jag förstår dock att det här spelet har nog faktist varit ett toppspel en gång i tiden och kanske fortfarande är. om man orkar sätta sig in i... 31/01 Benett: Uppenbarligen är jag kvar :)... Jag var kanske otydlig men jag tycker inte alls att alla har den här standarden utan stör mig på att man inte längre får den höga kvaliteten som man kommit att förvänta sig sedan man började följa siten, någon gån... 20/04 Det är förbaskat underhållande att se redaktionen sätta en yngre gamer på äldre titlar. Läste Elite-artikeln med entusiasm och den här likaså. Du skriver underhållande och trots att man lätt skönmålar äldre titlar med en fragmenterad minnesbild så måste... 17/04 Kan vara bland det sämsta jag har läst här på sidan. 16/04 Själv har jag sedan länge låtit gamla spel ligga. Det är enkelt att vara nostalgisk, men det är just det. När man drar igång de gamla pärlorna så visar det sig snabbt att det numera oftast framstår som grus =) Jag låter de fina gamla minnena vara just... 15/04 Underbar artikel! 15/04 Wasteland pfff.. snackar vi postapokalypse skulle jag hellre se att dom gjorde en uppföljare till spelet Burntime. En bortglömd pärla. :/ Förövrigt.. bra skriven artikel! :) http://www.abandonia.com/en/games/450/Burntime.html 15/04 Hej Grimmy! Hur kan du säga att alla artiklar på FZ har slagit an den här tonen? Det är en försvinnande minoritet som har det här formatet eller den här tonen. Kanske sticker de ut extra för dig, så att du selektivt bara minns dessa? Jättetrist om du... 15/04 Jag tänkte följa upp dr00ls kommentar om att ta bort bokmärket till Fz. Jag tycker att den här typen av artikel, eller ska man kanske kalla det för ett kåseri, är helt OK och kan vara underhållande. Förvisso skrattar jag ÅT skribenten snarare än MED skr... 14/04 Oj, jag hade väntat mig ett lite mera seröst försök att spela spelet... Typ: http://www.youtube.com/watch?v=IvYcu5qaO-s Eller: http://www.youtube.com/watch?v=0uxhae0YQbE&feature=relmfu Folk som inte heller spelat det förut, men som inte har problem med... 14/04
Skicka en rättelse