Cirka halvvägs in i den här konsolgenerationen blir antalet läckor och rykten om ny hårdvara allt fler. För Sonys del lutar det åt en Pro-variant av PS5:an, förmodligen till årets julhandel. Det skulle hålla köpsuget igång tills Playstation 6 anländer om sisådär tre, fyra år. Fullt rimligt. Men tämligen ospännande.

Switch och Deck säljer bra.

Desto intressantare är situation Xbox. Microsoft åker på storstryk för andra generationen i rad, och så kan de inte ha det. Nytänk är ett måste, och det spekuleras i att de planerar att släppa en portabel Xbox. Phil Spencer själv har på senare tid antytt saker i den riktningen. Och en flyttbar Xbox-konsol med inspiration av Switch och/eller Steam Deck vore inte bara rimligt, utan också väldigt spännande.

Nintendo skördar som bekant enorma framgångar med sin sju år gamla Switch. Konsolbranschen har aldrig skämts för att låta sig "inspireras" av konkurrenterna, så en Xbox som kan användas både vid teven och på resande fot vore ingen chock. Dessutom skulle en sådan maskin med Xboxens fina bakåtkompatibilitet vara synnerligen attraktiv. Den vore inte först, men den har ett trumfkort som varken Switch, PS Portal, Steam Deck eller de Windows-baserade enheterna kan matcha – Game Pass. Massor av spel, gamla som nya, för väldigt lite pengar per månad.

"De kommer förlora penismätningen med Sony"

Att en konsol som delvis drivs på batteri kommer ha lägre prestanda än en stationär måste absolut inte vara någon nackdel. Snarare tvärtom: lägre prestanda ger lägre pris, och det är något Xbox-folket gillar. Läckta dokument visar nämligen att Series S står för nära 75 procent av försäljningen den här Xbox-generationen. Med andra ord – de flesta väljer lägre pris framför kraftfullare specifikationer.

Om en portabel Xbox blir verklighet gissar jag att den släpps vid nästa generationsskifte. Kanske som enda alternativ, eller så blir den som Series S det billiga alternativet i sällskap med en prestanda-Xbox som går upp direkt mot PS6. Oavsett vilket så hoppas jag att ryktena stämmer, för det skulle stuva om situationen på konsolmarknaden. Dessutom måste Microsoft tänka om, för de kommer förlora penismätningen med Sony så länge de inte har en minst lika bra spelkatalog i ryggen. (De är inte i närheten, som bekant.) Och ännu en generation där Xbox och Playstation krigar mot varandra med prestanda och upplösning känns bedövande ospännande.

Jag tar mycket hellre innovation, eller åtminstone något annorlunda, än ett till konsolkrig.