Om du råkat missa det så har EA Sports bytt namn på sin fotbollsspelserie för första gången sen de drog igång sin satsning i början av 1990-talet. Fifa har blivit EA Sports Football Club då förbundet Fifa krävde helt sjuka licenspengar för att få använda deras namn (som om de inte har nog med pengar) – och här är nu istället FC 24. Och vid första anblick känns det som starten på något helt nytt.

Största (och mest kontroversiella) ändringen för årets upplaga är inkluderingen av världens bästa damspelare till Ultimate Team, som ju är mest populära spelläget och där du samlar ihop dina egna spelare på olika sätt för att bygga ett bra lag för att möta andra som gör samma sak. Du kan nu alltså sätta ihop ett mittbackslås med Amanda Ilestedt och William Saliba, eller ett anfallspar med Gabriel Jesus och Stina Blackstenius (ja, jag är Arsenalsupporter, om ni undrade).

Det känns som hemma ungefär. Fast annorlunda.

Kritiken har inte varit nådig från seriens fans. ”Overkligt! Tjejer kan ju inte spela på samma nivå som killar!” har det låtit, om jag får parafrasera. Många hävdar att de kommer bojkotta tills detta ändras (ett eget Ultimate Team för damer till exempel). Och visst, kritiken stämmer till stor del – men många av oss sportgamers (mig själv inkluderad) skulle inte ha en suck om Kosovare Asllani kom dribblandes mot mig. Det kanske är irrelevant, men damfotboll har visat under ganska lång tid att det håller en hög underhållningskvalitet. Vilket succén för VM 2023 visade med miljoner tittare både på läktare och framför TV:n.

"Realism är väl kanske inget man bör kräva av FC 24"

Det är trots allt ett TV-spel. Man kan ju även spela med Ferenc Puskas eller Lev Jasjin – och de lever inte ens längre. Så realism är väl kanske inget man bör kräva av FC 24. Skulle Puskas och Jasjin ens ha en chans mot spelare i den moderna fotbollen? Det är ett fantasyspel, och ger damfotbollen mer cred. Jag tror vi kommer vänja oss allt eftersom.

Jag gissar att kommentarsfältet nedan kommer innehålla liknande kommentarer som min parafras ovan, men personligen tycker jag det är en fräsch och modern utveckling av spelläget som ger fler möjligheter att skapa lag med sina favoritspelare. Och det är givetvis inte bara för att vara moderna EA Sports gör detta – de har chansen att hitta en helt ny målgrupp bland kvinnliga unga gamers, vilket så klart kan ge enorma nya intäkter.

Förutom namnbytet och damtillägget är det dock i stort sett samma spel som Fifa 23. Man känner igen sig. Lite kvickare och slickare menyer, nya korttyper i Ultimate Team, små förbättringar i grafik och fotbollskänsla, ett par justeringar i hur spelare rör sig och krockar, nya kameravinklar i olika spellägen, förbättringar i karriärlägena (manager/spelare), och introduktion av Cross-Play i Clubs och Volta…

"Okej då, det var ändå ganska mycket som hänt"

Okej då, det var ändå ganska mycket som hänt – men i grunden är det ju ett fotbollsspel och det känns och ser ut ungefär likadant som tidigare när man väl kommer in i en match. Det är alltid en liten omställning när man spelat Fifa innan och avslutat med en startelva med 99 i snitt i sitt Ultimate Team för att sedan starta om med en guldtrupp som snittar 82. Men det känns lite annorlunda. Du har mindre tid att agera, du måste släppa passningar i rätt tid för att inte bli av med bollen. Tempot är lite lägre och känns mer verklighetstroget och samma gäller för hur spelarna rör sig med och utan boll (Playstyles kallar de detta) och hur både passningar och skott fungerar.

Men tyvärr finns det lite barnsjukdomar också. Speltillverkare har ju lyxen att kunna släppa ett halvfärdigt fel och patcha det i efterhand. Målvakterna rör sig lite konstigt ibland, AI:n känns inte så I, och flera saker saknar bilder eller namn i FUT. Och en gång stod jag med en trofé som gick rakt igenom min hand. I ett spel 2023… Och i skrivande stund är det fel i ett truppbygge (där man kastar in spelarkort för att få paket) – i mina ögon ska det inte få hända efter att ett spel är släppt.

Fifa Streets ande lever kvar.

Inte mycket har hänt i FUT heller, förutom att det lagts till kort som kallas Evolutions där man kan uppgradera spelarkort genom vissa utmaningar. Och så tidigare nämnda damspelartillägg. Annars är det Rivals, Champions, Draft, Friendlies, Squad Battles, SBC och allt som ingått tidigare. Samma produkt, mer eller mindre. Jag fattar – varför ändra på ett vinnande koncept? – men det känns inte särskilt revolutionerande nu när de vill hävda att det är ett helt nytt spel.

Nåväl, vi släpper FUT och hoppar vidare till övriga spellägen. Karriärdelarna för både tränare och spelare är hyfsat populära för de som inte gillar att möta andra offline. Och visst är de ganska underhållande och låter dig alltid spela med laget du antingen tränar eller spelar med. Eller så kan du spela lite mer kvickt och simulera matcher eller bara spela highlights från varje match. Men spellägena känns aningen ytliga fortfarande, och skulle jag vilja ha en managersimulator skulle jag hellre spela Football Manager.

Evighetsmaskinen Tottesson är med i år igen.

Vill du spela antingen online eller offline men avskyr FUT av olika anledningar så finns det Clubs och Volta att välja på. I Clubs spelar du i en klubb ihop med andra, och tävlar i olika leaderboards och slutspel. Det är ett mer naturligt spelläge i NHL-liren i mina ögon – att 11 personer styr 11 olika spelare i ett fotbollsspel kan tendera att bli aningen rörigt jämfört med 6 mot 6. Volta i sin tur är nutidens Fifa Street och har inte utvecklats så mycket på ett tag. Man kan lira på olika gatuarenor eller gympahallar och tjäna ihop coola outfits till sin avatar. Gäsp (men det är okej att gilla det om du vill).

"Starten på något nytt"

Inte mycket mer än så att berätta om – Ultimate Team är ändå det som de flesta spelar, och spelar du med en polare är det bara att köra det klassiska ”Kick Off”-läget där ni väljer lag och spelar för skojs skull utan casinoliknande delar.

Och det är fortfarande här jag tycker att man främst ska bedöma Fifa-serien, eller numera alltså FC-serien. Fotbollsunderhållning. Och där ligger EA Sports långt framme, och kan säkerligen göra det ännu roligare med ett par små gameplay-patchar. Vare sig jag sitter och lirar med en kompis i soffan eller nöter FUT online till tre på natten så har jag roligt. Och det är huvudsaken med ett TV-spel. Även om många klagar på förändringarna som genomförts så kommer FC 24 vara starten på något nytt, och något väldigt spännande. Inte minst för att följa alla diskussioner och hur EA Sports kommer agera kring dem.

Fotnot: Testat på PS5. Spelet släpps den 29/9 till PS5, PS4, Xbox Series Xbox One, Switch och pc.

EA Sports FC
3
Bra
+
Modigt att inkludera damspelare
+
Skönt gameplay
+
Ökad stämning kring matcherna
-
Trist med buggar tidigt
-
Futtiga uppdateringar i annat än FUT
Det här betyder betygen på FZ